Γνωρίζουμε πάρα πολύ καλά ότι κάθε φορά που πλησιάζει η Πρωτοχρονιά βάζουμε στόχους για το επόμενο έτος. To ίδιο συμβαίνει και κάθε φορά που τελειώνει μία χρονική περίοδος.

Τι συμβαίνει όμως πραγματικά και δεν μπορούμε ούτε να ξεκινήσουμε να θέτουμε στόχους αλλά ούτε και να τους ολοκληρώσουμε;

Σίγουρα πίσω από κάθε απόφαση υπάρχουν πάρα πολλοί λόγοι και οι περισσότεροι αν όχι όλοι έχουν ως βάση τον φόβο.

Τα καλά νέα είναι ότι υπάρχουν και πάρα πολλοί τρόποι για να μπορέσουμε να κάνουμε την επιθυμία μας πραγματικότητα.

Ορίστε 2 τρόποι που θα σας βοηθήσουν να είστε πιο αποδοτικοί με τους στόχους που βάζετε.

Τους ονομάζω:

1: Χρονικό όριο

2: Δέσμευση

Αυτά τα δύο πάνε μαζί και κανένα δεν λειτουργεί χωρίς την σωστή χρήση του άλλου.

Τι εννοώ με αυτό, συνήθως όταν είμαστε “αρχάριοι” στο να βάζουμε στόχους υπάρχουν πάντα μικρές (ή μεγάλες) αμφιβολίες όχι μόνο στο αν θα τα καταφέρουμε αλλά και στο αν θα παραμείνουμε πιστοί στην δέσμευση της ολοκλήρωσης του στόχου.

Το μεγαλύτερο ποσοστό ανθρώπων δεσμεύεται με τον ίδιο του τον εαυτό (μου υπόσχομαι ότι …) αλλά δεν θέτει ούτε ένα ξεκάθαρο χρονικό όριο (μέχρι την 25η Δεκεμβρίου….) ούτε και έναν στόχο συναισθηματικό (μόλις ολοκληρώσω τον στόχο μου θα νιώσω…)

Άρα δεν υπάρχει ούτε ολοκλήρωση του στόχου ούτε προσωπική ικανοποίηση.

Σε αυτό το άρθρο θέλω να μοιραστώ μαζί σας έναν τρίτο τρόπο που μπορεί αποδεδειγμένα να σας βοηθήσει να αυξήσετε τα ποσοστά αποδοτικότητας και επιτυχίας σας σε πολύ μεγάλο βαθμό.

Ισχύει για όσους ξεκινάνε να θέτουν στόχους αλλά και για όσους δεν τα κατάφεραν μέχρι σήμερα. Είναι εύκολο να γίνει αλλά θέλει και λίγο κουράγιο.

Είστε ακόμα εδώ?

Οκ, πάμε

Ο πιο σίγουρος τρόπος για να μείνετε δεσμευμένοι αλλά και να επιτύχετε τον στόχο σας είναι να χρησιμοποιήσετε τον φόβο προς όφελός σας.

Να χρησιμοποιήσετε δηλαδή τον φόβο της κριτικής από τρίτους, τον φόβο της αποτυχίας, τον φόβο της πτώχευσης, κοινοποιώντας τον στόχο σας σε άτομα του περιβάλλοντος σας ή σε γκρουπ ατόμων που γνωρίζετε οτι εχουν πετυχει στην ζωη τους.

Με αυτόν τον τρόπο θα αυξηθεί η προσήλωση σας στην ολοκλήρωση του στόχου μιας και έχετε να δώσετε λόγο σε τρίτους. Αυτός ο τρόπος σίγουρα δεν είναι ο καταλληλότερος αλλά μπορεί να σας βοηθήσει στο ξεκίνημα.

 

Υπάρχει και κάτι άλλο πολύ σημαντικό, χρησιμοποιώντας τον φόβο της κριτικής και εφόσον έχετε να δώσετε λόγο σε τρίτους, θα προσπαθήσετε να ολοκληρώσετε το στόχο σας για δύο λόγους ο πρώτος είναι για εσάς και ο δεύτερος είναι για τους τρίτους. Αυτό που θα συμβεί είναι ότι μετά την πρώτη ή δεύτερη φορά που θα καταφέρετε να ολοκληρώσετε τον στόχο σας θα αρχίσετε να νιώθετε εφορία, θα αρχίσετε να νιώθετε γεμάτοι ενέργεια, γεμάτοι καλή διάθεση, γεμάτοι αυτοπεποίθηση και βεβαίως έτοιμοι για την επόμενη φορά, για τον επόμενο στόχο.

 

Πλέον δεν θα χρειάζεται να δώσετε λόγο σε τρίτους γιατί η όλη κατάσταση έχει γίνει μια συνήθεια και από αυτό το σημείο το κάνετε γιατί νιώθετε καλά και επίσης γιατί γνωρίζετε ότι μπορείτε να τα καταφέρετε.

 

Επίσης γνωρίζετε ότι η ολοκλήρωση του στόχου δεν είναι μόνο μία επιθυμία αλλά πλέον μπορεί να γίνει πραγματικότητα.

Ξεκινήστε με μικρούς στόχους…για προθέρμανση.

Για να σας αποδείξω ότι λειτουργεί, θα το κάνω πρώτος πράξη με την ίδια διαδικασία.

Οι πιο πολλοί από εσάς γνωρίζετε ότι έχω ένα κανάλι YouTube όπου ποστάρω περίπου ένα βίντεο κάθε μήνα.

Ο επόμενος μου στόχος είναι να ποστάρω ένα βίντεο κάθε εβδομάδα.

Υπάρχουν πάρα πολλές δικαιολογίες για να παραμείνω στο ένα βίντεο το μήνα αλλά αν συνεχίσω έτσι και δεν θέσω ένα στόχο με χρονικό όριο δεν πρόκειται να δεσμευτώ ποτέ.

“Δεσμεύομαι λοιπόν μπροστά σας ότι από την 1 Νοεμβρίου θα ποστάρω ένα βίντεο κάθε εβδομάδα στο κανάλι μου στο YouTube”.

Πίσω από την καθυστέρηση κρύβεται συνήθως όπως ανέφερα και προηγουμένως κάποιος φόβος αλλά στην συγκεκριμένη περίπτωση, τη δική μου, υπάρχει μία επιθυμία του να μοιραστώ μέσω των βίντεο μου κάποια πράγματα μαζί σας η οποία θα υπερνικήσει αυτό τον φόβο.

Για εσάς, ποια είναι αυτή η βαθιά επιθυμία η οποία θα σας οδηγήσει στο να θέσετε και να πραγματοποιήσετε τον επόμενο σας στόχο υπερνικώντας τους φόβους σας;

Αν επιθυμείτε, γράψτε κάτω στα σχόλια ποιός είναι ο επόμενος σας στοχος όπου θέλετε να πραγματοποιήσετε.

Σας εύχομαι ένα καλό Σαββατοκύριακο και ως την επόμενη φορά , να σας αγαπάτε και να σας σέβεστε.