Μπορεί κάποιος να αλλάξει τη ζωή του 180 μοίρες ;

Ναι μπορεί. Είναι εύκολο ;  Οχι, σίγουρα δεν είναι εύκολο.
Το σίγουρο είναι ότι είναι εφικτό. Και όχι μόνο αυτό, αλλά είναι και αποδεδειγμένο. Εκατομμύρια φορές στην γραπτή ιστορία της ανθρωπότητας.


Γιατί τότε δεν αλλάζουν όλοι τις ζωές τους με  μια κίνηση ; Τι συμβαίνει; Συμβαίνει οτι όταν δεν είμαστε ευτυχισμένοι σε έναν ή περισσότερους τομείς της ζωής, κοιτάμε γύρω μας και συγκεντρωνόμαστε στους ανθρώπους που έχουν επιτύχει σε αυτούς τους τομείς και λέμε …  αυτό θέλω.


Τέλεια ζωή, επιτυχημένος γάμος, αυτοκίνητο, λεφτά, ελεύθερο χρόνο, διακοπές και άλλα πολλα. Και ακριβώς εκεί βρίσκεται το πρόβλημα. Θέλω το αποτέλεσμα. Θέλω αυτό που άλλος έχει ή θέλω να ζήσω όπως ο άλλος ζει αλλά δεν θέλω αναγκαστικά να καταβάλω τις τεράστιες προσπάθειες όπου αυτός ο άλλος κατέβαλε για να φτάσει εκεί που βρίσκεται σήμερα και να ζει όπως ζει σήμερα.
Όταν ζητώ απο τα άτομα που συνεργάζομαι να κάνουν κάτι το διαφορετικό για να αλλάξουν την ζωή τους, το πρώτο πράγμα που θα ξεστομίσουν είναι μια δικαιολογία και συνήθως έχει να κάνει με κάποιον τρίτο. Πχ. έχω παιδιά, η οικονομία σήμερα, το αφεντικό μου, δεν έχω χρόνο κλπ. Ας υποθέσουμε ότι όλα αυτά είναι αλήθεια, τι περιμένετε ; 

Να αλλάξουν όλα αυτά μόνα τους για να επιτύχετε εσείς οτι επιθυμείτε; Να έρθει κάποιος και να σας πεί ’’ορίστε σου προσφέρω ό,τι χρειάζεσαι’’ ; Δεν νομίζω. Κανείς δεν θα έρθει να σας προσφέρει αυτό που ζητάτε. Ξανακοιτάξτε την ζωή σας, βρείτε τι θέλετε και αποκτήστε το με δικές σας προσπάθειες. 

Λέω οτι δεν προσπαθείτε αρκετά ; προς θεού όχι. Λέω ότι δεν προσπαθείτε σωστά; Αυτό μπορώ να το πώ όπως επίσης μπορώ να πώ ότι υπάρχει τρόπος να αλλάξετε τις μεθόδους σας και να αποκτήσετε αυτό που επιθυμείτε ; Ναι υπάρχει. Όχι ένας τρόπος αλλά πολλοί. 

Μπορούν όλα να αλλάξουν αύριο; Όχι, δεν μπορούν να αλλάξουν όλα αύριο αλλά μπορούν να ξεκινήσουν να αλλάζουν από αύριο. Μην περιμένετε την άδεια κανενός. Αλλάξτε τακτική και κερδίστε με τις δυνάμεις σας αυτό που ψάχνετε. 

 

Άρα, γιατί δεν μπορεί κάποιος να αλλάξει την ζωή του 180 μοίρες ;  

Γιατι δεν κάνει το πρώτο βήμα.  

Τι περιμένετε λοιπόν; Κάντε το πρώτο βήμα.  

 

Για να το κάνετε αυτό και να επιτύχετε , θα πρέπει να γνωρίζετε ότι θα χρειαστεί να βγείτε από την “περίμετρο άνεσης” όπου έχετε δημιουργήσει και για την οποία θα μιλήσουμε πολύ σύντομα.  

Αυτό σημαίνει την δημιουργία νέων συνηθειών και πράξεων τις οποίες είτε αποφεύγατε στο παρελθόν, είτε δεν είχατε καν φανταστεί. 

 

Ωραία όλα αυτά, το πρώτο βήμα όμως ποιo είναι ; 

 

Το πρώτο βήμα λέγεται “Ξεκαθαρισμα” και λειτουργεί ως εξής : 

Βλέπετε την ζωής σας αφηψιλού ως παρατηρητής, την χωρίζετε σε τομείς, βρίσκετε τους τομείς που χρειάζονται βοήθεια και ξεκινάτε!  

 

Προσοχή, αν επικεντρωθείτε σε όλους τους τομείς την ίδια στιγμή το πιο πιθανό είναι να χάσετε την ισορροπία και τον έλεγχο με αποτέλεσμα να πάνε όλες οι προσπάθειες σας στράφι και να δημιουργήσετε περισσότερο άγχος και απογοήτευση.  

 

Από αυτό το σημείο ξεκινάτε το ξεκαθαρισμα. 

Θα σας δώσω ένα από τα εργαλεία που χρησιμοποιώ συνήθως με τα άτομα που συνεργάζομαι και τον τρόπο που θα το χρησιμοποιήσετε.  

 

Θα χρειαστεί επίσης ένα μολύβι, ένα χαρτί, 5-10 λεπτά και λίγη ησυχία.  

Ονομάζεται  Τροχός της Ζωής και θα σας βοηθήσει  

 

  • να δημιουργήσετε μια οπτική αναπαράσταση του παρόντος τρόπου ζωής σε σχέση με τον επιθυμητό τρόπο,  

  • να ξεκαθαρίσετε από ποιον τομέα της ζωής σας θα κάνετε το πρώτο βήμα,  

  • σε ποιον τομέα θα αφιερώσετε περισσότερο χρόνο και ενέργεια,  

  • και σε ποιον τομέα θα μειώσετε χρόνο και ενέργεια.  

  • να επαναφέρετε την ισορροπία στην ζωή σας. 

 

Πως λειτουργεί : Το πρώτο βήμα είναι να αξιολογήσετε κάθε έναν από τους 8 τομείς του τροχού.   

 

Η αξιολόγηση ξεκινά από το μηδέν (0) που σημαίνει ότι δεν είστε καθόλου ικανοποιημένοι από την απόδοση σας σε έναν συγκεκριμένο τομέα (π.χ. υγεια) και φτάνει ως το δέκα (10) όπου σημαίνει την απόλυτη ικανοποίηση.  

Σας προτείνω να μην το πολυσκεφτείτε και να χρησιμοποιήσετε τον πρώτο αριθμό που σας έρχεται στο μυαλό.  

 

Στο σχήμα 1 μπορείτε να δείτε ένα παράδειγμα στο πως μπορεί να μοιάζει ο Τροχός σας και στο σχήμα 2 θα βρείτε τον τροχό έτοιμο για αξιολόγηση.  

Σχήμα 1

Σχήμα 2

κάντε κλίκ εδώ για να κατεβάσετε το σχήμα

Με την βοήθεια του τροχού της ζωής σας καλώ να αξιολογήσετε κάθε έναν από τους 8 τομείς του τροχού για να δείτε από που θα ξεκινήσετε ώστε να επαναφέρετε την ισορροπία και την πρόοδο στην ζωή σας.   

Και τώρα που ολοκληρώσατε την αξιολόγηση ρωτήστε τον εαυτό σας, 

1) Πώς αισθάνομαι βλέποντας το αποτέλεσμα ; 

2) Αισθάνομαι έκπληξη για κάποιο από αυτά τα αποτελέσματα ; 

3) Ποιοι τομείς είναι οι πιο σημαντικοί στην ζωή μου;  

4) Πως μπορώ να βελτιώσω αυτούς τους τομείς ; 

5) Τι εργαλεία χρειάζομαι για να το καταφέρω ; 

6) Μπορώ να κάνω την αλλαγή μόνος/η μου ; 

7) Πως θα ένιωθα αν είχα έναν βαθμό πιο πάνω σε κάθε έναν από τους τομείς ; 

8) Τι θα είχε αλλάξει για να γίνει αυτό ;  

 

Εύχομαι μετά την ολοκλήρωση αυτής της αξιολόγησης, να έχετε μια πιο ολοκληρωμένη εικόνα του τρόπου που ζείτε την ζωή σας αλλά και κάποιες νέες ιδέες για το τι χρειάζεται να αλλάξετε ή και να δημιουργήσετε.  

 

Και ώς την επόμενη φορά να σας αγαπάτε και να σας σέβεστε.