ΠΡΩΙΝΗ ΡΟΥΤΙΝΑ – ΑN ΚΕΡΔΙΣΕΤΕ ΤΟ ΠΡΩΙ, ΚΕΡΔΙΖΕΤΕ ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ.

Σ’αυτό το άρθρο, μοιράζομαι μαζί σας την δική μου πρωινή ρουτίνα (γ’αυτό το διάστημα) και σας αποκαλύπτω συνήθειες που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε καθημερινά για νά’στε σε ΤΟΠ φόρμα.

Αυτό είναι ένα μακροσκελές άρθρο και θα σας πάρει γύρω στα 15 με 25 λεπτά μελέτης ανάλογα με την ταχύτητα διαβάσματος σας. Όσο για αυτή την ταχύτητα θα σας μιλήσω εκτενέστερα παρακάτω. 😉

Όλοι οι επιτυχημένοι άνθρωποι, και δεν μιλάω μόνο οικονομικά, έχουν βάλει το θέμα “πρωινή ρουτίνα” ως την νούμερο 1 προτεραιότητα για την επίτευξη όλων των στόχων τους. 

Μερικά γνωστά άτομα με απόλυτη πειθαρχία στις πρωινές και βραδινές τους ρουτίνες είναι οι παρακάτω.

Tony Robbins, Napoleon Hill, Jim Rohn, Brian Tracy, Jim Kwik, Sir Richard Branson, Tim Ferriss, Hal Elrod, Brandon Bouchard, Stephen Covey, Vishen Lakhiani και σταματάω εδω.

Με έμπνευση από τους παραπάνω και πολλούς άλλους, θα μοιραστώ μαζί σας με λίγα λόγια:

 1. Τι είναι μια πρωινή ρουτίνα;

 2. Γιατί την λένε έτσι;

 3. Σε τι μας βοηθάει;

 4. Πως την προετοιμάζουμε;

 5. Τι χρειαζόμαστε για να μετατρέψουμε μια πρωινή ρουτίνα σε συνήθεια.

 6. Και για να δώσω αξία σε αυτό το βίντεο, θα μοιραστώ μαζί σας 4 Tips που θα σας βοηθήσουν να αλλάξετε ολοκληρωτικά την καθημερινότητα σας αφυπνίζοντας το μυαλό, το σώμα και το πνεύμα.

 

Υπάρχουν πολλά που γνωρίζεις και θα ήθελες να κάνεις και εσύ για να έχεις μια πιο υγιεινή ζωή αλλά ΔΕΝ ΘΑ ΤΑ ΚΆΝΕΙΣ

Και ο λόγος ΔΕΝ είναι ότι βαριέσαι η ότι ΔΕΝ έχεις χρόνο (διότι μπορούμε να φτιάξουμε το πρωινό μας στα μέτρα μας), είναι γιατί δεν έχεις ακόμη καταλάβει πόσο καλό μπορεί να κάνει αυτή η ρουτίνα στην καθημερινότητα σου αλλά και γενικά στην ζωή σου. Πόσο γρήγορα μπορούν να αλλάξουν τα πράγματα προς το καλύτερο.

Όπως είπα και προηγουμένως, για αυτό το επεισόδιο έφτιαξα και εγώ ένα βίντεο με όλο μου το κινηματογραφικό ταλέντο, με μόνη σκέψη να μοιραστώ μαζί σας κάποιες τεχνικές για την πρωινή σας ρουτίνα τις οποίες να μπορέσετε να χρησιμοποιήσετε από αύριο το πρωί. Το βίντεο θα ανέβει στην σελίδα μου στο YouTube σε μερικές ημέρες και εννοείτε ότι θα σας ενημερώσω.


Ίσως να μην το γνωρίζετε αλλά δεν υπάρχει άνθρωπος που να μην έχει μια πρωινή ρουτίνα.
Η διαφορά είναι ότι για 95% των ανθρώπων, η πρωινή τους ρουτίνα δεν τους προσφέρει τίποτα εκτός από μια αυταπάτη ότι ήπιαν έναν καφέ για να ξυπνήσουν και ότι έφαγαν κάτι για να τους “κρατήσει” χωρίς να έχουν συνειδητοποιήσει τις ανάγκες του σώματός και του πνεύματος. Λίγο σκληρό αυτό αλλά είναι η πραγματικότητα.

 

Προσοχή Η δική μου η πρωινή ρουτίνα δεν είναι αναγκαστικά αυτή που χρειάζεστε και εσείς διότι ο κάθε ένας από εμάς έχει διαφορετικό χρονοτύπο (Ένα Εξαιρετικό και πολύ αναλυτικό βιβλίο πάνω στο πώς να βρείτε τον χρoνοτύπο σας έχει γράψει ο Michael Breus: The Power of When), σωματικές, οργανικές και πνευματικες ανάγκες.

Εδώ απλά σας δείχνω τι λειτουργεί για εμένα και τι με κάνει να νιώθω καλύτερα για το υπόλοιπο της ημέρας, πώς να γεμίζω τις μπαταρίες μου από το πρωί και πώς να επιταχύνω την προσωπική, πνευματική και επαγγελματική μου ανάπτυξη.

 


ΤΑ 4 TIPS ΠΟΥ ΘΑ ΑΝΑΛΥΣΩ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΕΞΗΣ:

 

#1 Διαβάζετε όσο πιο συχνά μπορείτε μιας και οι Leaders are Readers (σε ε.μ. οι Ηγέτες μελετούν)
αν επιθυμείτε να ηγηθείτε της ζωή σας, μελετάτε.

#2 Γράψτε τα όνειρά σας. Θα σας βοηθήσουν στο μέλλον να έχετε μια ψυχική ηρεμία και απαντημένες πολλές υπαρξιακές ερωτήσεις.

#3 Να είστε ευγνώμων και να το εκφράζετε καθημερινά.

#4 Κάντε αλλαγές σε συγκεκριμένες καθημερινές συνήθειες όπως το πλύσιμο των δοντιών που θα δείτε παρακάτω.


Ας ξεκινήσουμε με την ερώτηση:

1) ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΠΡΩΙΝΗ ΡΟΥΤΙΝΑ;

Βασικά η πρωινή ρουτίνα είναι ένα μείγμα από συνήθειες/τεχνικές (Ξύπνημα, πρωινό, άσκηση, μελέτη κλπ). Την κάθε διαφορετική ρουτίνα την χρησιμοποιούμε είτε για να ξεκινάμε την ημέρα μας, είτε κατά τη διάρκεια της ημέρας, είτε για να την ολοκληρώσουμε. Κάποιοι άνθρωποι είναι πιο παραγωγικοί όταν ξυπνούν νωρίς το πρωί και κάποιοι άλλοι αργά το βράδυ.

Όπως είπα και παραπάνω αυτή είναι μία τεχνική η οποία αλλάζει δραστικά την ζωή όσων ξεκινάνε τώρα αλλά και κρατάει στο Ζενίθ τους πιο προχωρημένους. Η καθιέρωση μιας ρουτίνας διασφαλίζει ότι το επίπεδο παραγωγικότητας θα διατηρηθεί για μεγαλύτερες χρονικές περιόδους και με τα πιό επιθυμητά αποτελέσματα.

Το πιο σημαντικό, αυτή η καθημερινή συνήθεια σάς βοηθά και να δημιουργήσετε ενέργεια αλλά και μια σωστή “νοοτροπία” για να αντιμετωπίσετε τις προκλήσεις μιας πολυάσχολης ημέρας.

Όπως καταλαβαίνετε κατά τη διάρκεια της ημέρας μπορούμε να έχουμε πολλές διαφορετικές ρουτίνες έτσι ώστε να διατηρούμαστε σε έναν ρυθμό, να προστατεύουμε την ενέργειά μας και να κρατάμε σε σωστά επίπεδα την δημιουργικότητά μας.2) ΓΙΑΤΙ ΟΝΟΜΑΖΕΤΑΙ ΠΡΩΙΝΗ ΡΟΥΤΙΝΑ

 Καλά για το πρωινή δεν θα το συζητήσω το καταλαβαίνετε από μόνοι σας, για το ρουτίνα είναι όπως σας είπα μία συνήθεια η οποία επαναλαμβάνεται καθημερινά ή πολλές φορές κατά τη διάρκεια της ημέρας. Παραδείγματος χάριν ο διαλογισμός των τριών λεπτών μπορεί να επαναληφθεί πάνω από 10 φορές την ημέρα. Είναι και αυτό μια ρουτίνα. Το να πλένω τα δόντια μου 3 φορές την ημέρα ή το να διαβάζω 30 λεπτά την ημέρα, είναι και αυτό μια ρουτίνα.

Οι δύο πιο σημαντικές ρουτίνες είναι η πρωινή και η βραδινή για την οποία τελευταία θα μιλήσουμε σε επόμενο επεισόδιο.3) ΣΕ ΤΙ ΜΑΣ ΒΟΗΘΑΕΙ;

 Με όλες τις υποχρεώσεις που έχουμε κατά την διάρκεια της ημέρας είναι λογικό ότι αν δεν υπάρχει ένα πρόγραμμα θα γυρίζουμε δεξιά και αριστερά χάνοντας τεράστια ενέργεια την οποία θα μπορούσαμε να είχαμε διαφυλάξει και μοιραστεί με τα αγαπημένα μας πρόσωπα.

Η πρωινή ρουτίνα με λίγα λόγια μας βοηθάει να φτιάξουμε την ημέρα μας από την στιγμή που ανοίγει το μάτι μας.

 1. Ο ειδικός του Leadership John C. Maxwell δήλωσε: “Ποτέ δεν θα αλλάξετε τη ζωή σας μέχρι να αλλάξετε κάτι που κάνετε καθημερινά. Το μυστικό της επιτυχίας σας βρίσκεται στην καθημερινή σας ρουτίνα.”
  Δημιουργήστε τη συνήθεια να κάνετε σημαντικά πράγματα το πρωί, και το υπόλοιπο της ημέρας σας θα ανθίσει. Καθώς οι μέρες σας βελτιώνονται, έτσι και οι εβδομάδες, οι μήνες και τα χρόνια.

 2. Η πρωινή ρουτίνα μειώνει το άγχος. Εκτός αυτού, καθορίζει τη διαδικασία βήμα προς βήμα για τη μετάβαση από το ξύπνημα του εγκεφάλου  στην εγρήγορση του (πολύ σημαντικό) και σε έναν σωστό ρυθμό για την αντιμετώπιση ολόκληρης της ημέρας σας. Ας μην ξεχνάμε ότι και κατά την διάρκεια της ημέρας και με την βοήθεια διαφόρων ασκήσεων, μπορούμε να αναζωογονήσουμε την ενέργεια μας.

 3. Επίσης, οποιαδήποτε θετική συνήθεια έγινε ρουτίνα, εχει μετατραπεί αυτόματα σε πειθαρχία η οποία είναι, κατ’ εμέ, η βάση πίσω από κάθε κίνηση προς την επιτυχία.4) ΠΩΣ ΤΗΝ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΖΟΥΜΕ ΚΑΙ

5) ΠΩΣ ΤΗΝ ΜΕΤΑΤΡΕΠΟΥΜΕ ΣΕ ΣΥΝΗΘΕΙΑ

Πριν δημιουργήσουμε μια τέτοια συνήθεια στα μέτρα μας θα χρειαστεί να γνωρίζουμε το γιατί.

Γιατί δηλαδή; 1) Επειδή είναι της μόδας θα το κάνω και εγώ και ας κρατήσει 2 εβδομάδες ή

2) γιατί επιθυμώ συνειδητοποιημένα να εισέλθω σε μια νέα δημιουργική περίοδο η οποία θα με περάσει σύντομα σε ένα νέο τρόπο και επίπεδο Ζωής;

Προσωπικά και μετά από 2-3 αποτυχημένες προσπάθειες (τύπου 1) κάθισα και σκέφτηκα αλλά προπαντός αισθάνθηκα (οραματισμός) το πως θα νιώθω όταν τα πράγματα αλλάξουν. Και δεν είναι εύκολο, αλήθεια.

Με αρκετή επιμονή, υπομονή και πειθαρχία, εδώ και μερικά χρόνια είμαι οπαδός της συνειδητοποιημένης πρωινής ρουτίνας.

ΣΗΜΕΊΩΣΗ: Αλλάζω συχνά τις συνήθειές μου ανάλογα με τις ανάγκες του οργανισμού μου, του σώματος μου, των εποχών, της πνευματική μου ανάπτυξης αλλά και των επαγγελματικών μου υποχρεώσεων.

Και επειδή βαριέμαι πάρα πολύ εύκολα, κοιτάζω πάντα αυτές οι συνήθειες που θα δημιουργήσω, να μπορώ να τις παίρνω μαζί μου όπου κι αν πάω.

Τα εργαλεία που θα μοιραστώ μαζί σας παρακάτω, τα χρησιμοποιώ σχεδόν καθημερινά χωρίς να δέχονται αλλαγές από τους παραπάνω λόγους και για αυτό μπορείτε να τα χρησιμοποιήσετε και εσείς κάθε μέρα, όπου κι αν είστε.

Η ΠΡΩΙΝΗ ΜΟΥ ΡΟΥΤΙΝΑ

 1. Πρωινό Ξύπνημα

 2. Όνειρα / Σημειωματάριο

 3. Διαλογισμός

 4. Εξάσκηση

 5. Πρωινό Ντους

 6. Πρωινό

 7. Βιβλιοφαγία

 8. Πλύσιμο Δοντιών

 9. Προετοιμασία για έξοδο

 


Πρωινο Ξυπνημα


ΠΡΩΙΝΟ ΞΥΠΝΗΜΑ

Ξυπνάω κατά τις 6:30 με 7 (ναι, ξέρω ότι είναι δύσκολο).

Θα με ρωτήσετε, για να ξυπνάω στις 6:30, τί ώρα κοιμάμαι το βράδυ; Ανάμεσα απο 22:30 – 23:30. Μια συνήθεια είναι 😉

Για όλο το διάστημα όπου θα κάνω όλα τα παρακάτω αφήνω το κρεβάτι μου ξέστρωτο για να αεριστεί. Αμέσως μετά το στρώνω για να είναι έτοιμο για τον βραδινό ύπνο. Θέλω να ξεκινώ μια όμορφη μέρα αφήνοντας ένα κρεβάτι στρωμένο για να συνεχίσω με ένα όμορφο βράδυ και ένα κρεβάτι όμορφα στρωμένο να με περιμένει ή όπως λέει και Jim Kwik “Στρώνοντας το κρεβάτι σας καλά σας διδάσκει πώς να κάνετε τα πάντα καλά. ” Όταν στο τέλος της ημέρας επιστρέψετε σπίτι, επιστρέφετε στην επιτυχία. – γι ‘αυτό και είναι απαραίτητο στο στρατό.

Εσείς, πώς αφήνετε το κρεβάτι σας όταν φεύγετε από το σπίτι;ΌΝΕΙΡΑ/ ΣΗΜΕΙΩΜΑΤΑΡΙΟ

Γραψτε τα Ονειρα σας

ΌΝΕΙΡΑ
Τα όνειρα έχουν τη δική τους ιστορία και μας βοηθούν όχι μόνο στο να αποκωδικοποιήσουμε τα μηνύματα του οργανισμού μας για τυχόν προβλήματα υγείας αλλά και να ανακαλύψουμε ποιες είναι οι ανάγκες μας, οι φόβοι μας και πάνω σε ποιον τομέα της προσωπικής μας ανάπτυξης και ψυχικής μας υγείας χρειάζεται να εμβαθύνουμε.

Για αυτό το λόγο και κρατάω σημειωματάριο με όλα τα όνειρα τα οποία θυμάμαι.

Θα μου πείτε τώρα πώς θυμάσαι όλα σου τα όνειρα, έχει και αυτό τις τεχνικές του και τις συνήθειες του. Παραδείγματος χάριν προσπαθώ να κοιμάμαι σε απόλυτο σκοτάδι και επειδή είναι ευαίσθητος στο φως στο κατάμεσο της νύχτας, συνήθως τα ηχογραφώ σε ένα μαγνητόφωνο τσέπης ή αν το όνειρο είναι ακόμη πολύ ζωντανό τότε ανοίγω το μικρό φωτάκι και το γράφω στο σημειωματάριό μου.

Έχω προσπαθήσει πολλές φορές να το ηχογραφήσω στο κινητό μου αλλά το φως του κινητού με κάνει να ξεχνάω μεγάλο μέρος του ονείρου.

Τί κάνω με τα όνειρα που σημείωσα; Συνήθως το όνειρο το οποίο με διαταράσσει πιο πολύ είναι και αυτό όπου έχει ένα καλά κρυμμένο μήνυμα το οποίο και θα αναλύσω εις βάθος με τη βοήθεια του θεραπευτή μου.

 

ΤΙΡ #2 Γράψτε τα όνειρά σας.Θα σας βοηθήσουν στο μέλλον να έχετε μια ψυχική ηρεμία και απαντημένες πολλές υπαρξιακές ερωτήσεις.  

 

ΣΗΜΕΙΩΜΑΤΑΡΙΟ
Στο σημειωματάριο το πρώτο πράγμα που θα κάνω είναι να ξαναδιαβάσω τους στόχους μου και το όραμά μου τα οποία είναι γραμμένα σε μία από τις τρεις πρώτες σελίδες του σημειωματάριου τις οποίες έχω αφήσει κενές διότι και οι στόχοι αλλά και το όραμά μεταβάλλονται ανάλογα με την πρόοδο μου. Αμέσως μετά γράφω τρία πράγματα για τα οποία είμαι ευγνώμων που έχουν έρθει στη ζωή μου το τελευταίο εικοσιτετράωρο, από το πιο μικρό που μπορείτε να φανταστείτε.

Εσας, τι χρώμα είναι το σημειωματάριο σας;

ΤΙΡ #4 Να είστε ευγνώμων και να το εκφράζετε καθημερινά.


Διαλογισμος Χαλαρωση Διαταση


ΔΙΑΛΟΓΙΣΜΟΣ
Πάνω στο θέμα του διαλογισμού θα μπορούσα να μιλάω για αρκετές ώρες αυτό που όμως μπορώ να σας πω με ειλικρίνεια είναι ότι από την στιγμή όπου ξεκίνησα να διαλογίζομαι έχουν αλλάξει πάρα πολλά πράγματα στη ζωή μου προς το καλύτερο. Δείτε το βίντεό μου εδώ.

Ο διαλογισμός είναι από μόνος του ένα μονοπάτι μέσα στην ζωή όπου έχουμε διαλέξει να ζούμε. Μερικές φορές είναι το ξεκίνημα ενός νέου μονοπατιού το οποίο δεν γνωρίζουμε αλλά μας βοηθάει με τον τρόπο του και αυτός να το γνωρίσουμε καλύτερα.

Ο ίδιος δεν χρειάζεται να έχει μία συγκεκριμένη στάση όπως βλέπουμε στις περισσότερες φωτογραφίες στο διαδίκτυο αλλά πιο πολύ έχει να κάνει με μία σύνδεση και επικοινωνία με κάτι πολύ υψηλότερο από αυτό που μπορούμε να δούμε με τα μάτια μας ή να φανταστούμε απλά με το μυαλό μας.
Υπάρχουν πολλές τεχνικές όπου μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε κατά την διάρκεια του αλλά δεν είναι για το παρόν άρθρο.

 Συνήθως ο πρωινός μου διαλογισμός κρατάει γύρω στα 10 με 15 λεπτά ενώ μπορεί να υπάρξουν και άλλοι μικρότεροι κατά τη διάρκεια της ημέρας. Ξεκινάω με τεχνικές αναπνοής οι οποίες με βοηθούν να συγκεντρώνομαι πιο γρήγορα και αμέσως μετά έρχεται η σειρά της ευγνωμοσύνης και του οραματισμού.

Κάτι που με βοήθησε στο ξεκίνημά μου με τον διαλογισμό μιας και είχα πρόβλημα συγκέντρωσης, ήταν να δημιουργώ μία ατμόσφαιρα με αιθέρια έλαια και ένα κεράκι ακόμη και αν είναι έξω είναι μέρα.
Όλα αυτά δεν είναι αναγκαίο να υπάρχουν πάντα κατά τη διάρκεια του διαλογισμού αλλά μπορούν να βοηθήσουν ειδικά όσους ξεκινάνε τώρα έτσι ώστε να αφήσουν  λίγο στην άκρη τον συνειδητό κόσμο και να ανοίξουν τις πύλες ενός σύμπαντος με τεράστιες δυνατότητες, ατελείωτες πιθανότητες, ευκαιρίες και απαντήσεις.

Στην τελική δεν μπορώ να σας πω ότι για να διαλογιστείτε χρειάζεται μία συγκεκριμένη τεχνική, ένας συγκεκριμένος χώρος ή ώρα. Μπορείτε να το κάνετε καθισμένοι απλά σε μία καρέκλα, είτε ξαπλωμένοι στο πάτωμα αν δεν μπορείτε καθιστοί, είτε μέσα στο λεωφορείο, είτε σε οποιοδήποτε χώρο και αν βρίσκεστε. Με την συχνή πρακτική, όλα είναι εφικτά.

Και τέλος, κάτι άλλο το οποίο με βοήθησε να συγκεντρώνομαι πιο εύκολα στο ξεκίνημά μου είναι τα Binaural Beats τα οποία είναι ήχοι εγκεφαλικών συχνοτήτων.
Όταν αναπαράγονται στο παρασκήνιο – και πάντα με ακουστικά – οι ήχοι αυτοί βελτιώνουν τρομερά την εστίαση και τη συγκέντρωση μας. Μπορείτε να δείτε το βίντεό μου εδώ.

Και για να κλείσω με τον διαλογισμό, αυτό που χρειάζεται να γνωρίζετε είναι το γιατί θέλετε να διαλογιστείτε και ποιο είναι το όραμά σας για το μέλλον.

Δύσκολη ερώτηση ε;  Την απάντηση μπορείτε να βρείτε με την βοήθεια του διαλογισμού ή/και με την βοήθεια ενός θεραπευτή, coach, μέντορα.
Ο διαλογισμός δεν είναι επαναληπτικός για να γίνετε καλύτεροι σε αυτόν αλλά για να μπορέσετε να μεταμορφώσετε τη ζωή σας και να την ζήσετε σε ένα άλλο επίπεδο.

Ποια είναι η εμπειρία σας με τον διαλογισμό;

 


Qi Gong-YOGA


ΕΞΑΣΚΗΣΗ

Ξεκινάω την μέρα με έναν απο τους παρακάτω τρόπους: θα κάνω
α) είτε ασκήσεις για την ευελιξία του σώματος (streching 10 λεπτά),

β) είτε Qi-Gong Siberian (πολύ αρχάριος..πάρα πολύ σας λέω, περίπου 20 λεπτά)

και αν το επιτρέπει ο καιρός, κάνω τις ασκήσεις στον κήπο. Απίστευτα όμορφο συναίσθημα.

Το Σιβηρικό Qi-Gong (Τσιγκόνγκ) είναι ο καρπός της συνάντησης πολλών φυσικών και ενεργειακών πρακτικών (Σιβηρικής, Κινεζικής, Ρωσικής, Θιβετιανής, Αγιουρβέδικης) στη Σιβηρία. Στόχος του είναι η ανάπτυξη των ενεργειακών ικανοτήτων του ανθρώπου, η αυτογνωσία, η βελτίωση της υγείας, η αναζήτηση ψυχολογικής και συναισθηματικής σταθερότητας, η αρμονία του ανθρώπου με τις εκδηλώσεις του κόσμου γύρω του.

Αν βρίσκεστε στο ίδιο επίπεδο με εμένα στο Qi-Gong ή σε οποιαδήποτε πνευματική ή και σωματική δραστηριότητα, είμαι σίγουρος οτι κάπου κοντά στη περιοχή που μένετε θα υπάρχει ένα Club, όμιλος ή κάποιο άτομο που να γνωρίζει. Ψάξτε για δράση και όχι για δικαιολογία.

Εκτός από τις 2 παραπάνω, υπάρχουν πάρα πολλές τεχνικές για την ευελιξία του σώματος, την κυκλοφορία της ενέργειας αλλά και την αφύπνιση του πνεύματος.

Ποια είναι η αγαπημένη σας άσκηση για το ξεκίνημα της ημέρας σας;


Μπανιο Ντους


ΠΡΩΙΝΟ ΝΤΟΥΣ
Ήρθε η ώρα για ένα πρωινό ντούς.

Αφού έχω ολοκληρώσει την όλη διαδικασία των ασκήσεων, το αμέσως επόμενο στη σειρά είναι το πρωινό ντους. Ότι πιο αναζωογωνιτικό για το ξεκίνημα της ημέρας. Προσπαθώ να τελειώνω πάντα με νερό χλιαρό προς παγωμένο έστω από τους μηρούς και κάτω για την καλύτερη κυκλοφορία του αίματος. Θα ήθελα πολύ κάποια μέρα να κάνω ένα τελείως παγωμένο ντους αλλά πιστεύω ότι αυτή η μέρα θα αργήσει κάπως να έρθει. Είχα κάνει αρκετές φορές στον στρατό θυμάμαι αλλά εκεί δεν ήταν από επιλογή.

Εδώ χρειάζεται η πειθαρχία, και για να μου βάλω μια πρόκληση, ανακοινώνω σήμερα 03/10/2018 οτι την 1η Νοεμβρίου θα κάνω το πρώτο μου κρύο ντους. Εσείς, έχετε κάνει ποτέ παγωμένο ντουσάκι; 

Έχετε κάνει ποτέ παγωμένο ντούς στο καταχείμωνο; Αν όχι, θα το επιθυμούσατε;

________________________________________________

Πρωινο Δημητριακα

ΠΡΩΙΝΟ ΓΕΥΜΑ
Προετοιμάζω το πρωινό μου γεύμα όσο ζεσταίνει το νερό για ένα τσάι ή Σικορέ (ρίζα από ραδίκι, αγαπημένο ρόφημα του βορρά της Γαλλίας). Η γεύση  του Σικορέ πλησιάζει αυτήν του καφέ αλλά χωρίς την καφεΐνη. Μου αρέσει πάρα πολύ ως ρόφημα και η πιπεράτη μέντα την οποία και έχω πάντα φρέσκια στο σπίτι.


Αυτήν την περίοδο τα 2 αγαπημένα μου πρωινά, περιλαμβάνουν:

Το 1º:
Νιφάδες Βρωμης ως βάση,
Μισή μπανάνα σε κομματάκια,
Κεράσια, Βατόμουρα, Φαγόπυρο,
Λιναρόσπορο, Κεχρί, Σπόρους chia,
Goji berries, Σπόρους κολοκύθας,
Κουκουναρόσπορους,
Γάλα Σόγιας ή Γάλα Βρώμης ή Αμυγδαλόγαλα.

Το τελευταίο το έβρισκα λίγο πικρό στην αρχή αλλά τώρα μπορώ να πω οτι μου αρέσει πάρα πολύ. Όλους τους σπόρους που προανέφερα, είναι βιολογικής καλλιέργειας και τους αγοράζω ως μείγμα σε μια συσκευασία.
Τι καλό κάνουν στον οργανισμό;

Πολλές μελέτες έχουν δείξει ότι τα σπόροι, ξηροί καρποί κλπ παρέχουν πολλά οφέλη για την υγεία – ειδικά όσον αφορά τη μείωση των παραγόντων κινδύνου καρδιακής νόσου.
Σε γενικές γραμμές, τα καρύδια είναι καλές πηγές λίπους, φυτικών ινών και πρωτεϊνών.

Το μεγαλύτερο μέρος του λίπους στους ξηρούς καρπούς είναι μονοακόρεστο λίπος, καθώς και ωμέγα-6 και ωμέγα-3 πολυακόρεστα λιπαρά. Εννοείτε ότι περιέχουν και ορισμένα κορεσμένα λιπαρά.

Τα καρύδια μας προσφέρουν μια σειρά από βιταμίνες και μέταλλα, συμπεριλαμβανομένου του μαγνησίου και της βιταμίνης Ε.

Μια μετα-ανάλυση 33 μελετών διαπίστωσε ότι οι δίαιτες υψηλής περιεκτικότητας σε καρύδια δεν επηρεάζουν σημαντικά την αύξηση του σωματικού βάρους ή την απώλεια βάρους (1).

 

Το 2º: Πάνω σε δύο μεγάλες ψημένες φέτες ψωμιού αλείφω

α) ένα μείγμα από μέλι και ταχίνι που φτιάχνω εκείνη την στιγμή ή

β) ένα μείγμα από μέλι, πολτό από αλεσμένα αμύγδαλα και λάδι από αργκάν.
Θυμάμαι ότι το δοκίμασα πρώτη μου φορά πριν από 3 χρόνια όταν μου το έφεραν δώρο από το Μαρόκο όπου εκεί θεωρείτε παραδοσιακό μείγμα, το λάτρεψα τόσο ώστε έμαθα να το φτιάχνω μόνος μου.

Τα 2 παραπάνω απολαυστικά μείγματα, μπορώ να τα τρώω για πρωί, μεσημέρι και βράδυ. Τοοοοσο πολύ μου αρέσουν.

Μερικές φορές μπορεί να φάω και ένα υπερ-πλήρες πρωινό με πάρα πολλά καλούδια ενώ άλλες φορές κρατάω νηστεία 12-16 ωρών ή και ημερών αλλά αυτό είναι ένα άλλο θέμα.

Όλα αυτά βεβαίως γίνονται με πρόγραμμα και μελέτη.

Είμαι όλος αυτιά, ποιο είναι το αγαπημένο σας πρωινό γεύμα;

Κάτι έλεγα για ένα ολοκληρωμένο πρωινό 😉

Full Breakfast

Γνωση Δυναμη


ΒΙΒΛΙΟΦΑΓΙΑ / ΜΕΛΕΤΗ – Leaders are Readers


Από πάντα μου άρεσε να διαβάζω και ειδικά τα τελευταία 4-5 χρόνια το ευχαριστιέμαι. Γιατί συμβαίνει αυτό; Διότι πρίν απο χρόνια κατάλαβα ότι δεν ήξερα να διαβάζω σωστά μιας και ο τρόπος που χρησιμοποιούσα ήταν ο ίδιος με τον τρόπο που έμαθα να διαβάζω τότε που ήμουν στο δημοτικό.

Βεβαίως μετά από αρκετό ψάξιμο, ξανά έμαθα να διαβάζω σωστά με την βοήθεια κάποιων συγκεκριμένων τεχνικών. Τώρα όχι μόνο διαβάζω πολύ πιο γρήγορα που σημαίνει περισσότερα βιβλία αλλά αποστηθίζω πολύ μεγαλύτερο ποσοστό ύλης απ’ ότι παλιότερα.

Το πρωί θα διαβάσω για περίπου 30 λεπτά και δεν ξεχνώ ποτέ να κρατάω σημειώσεις είτε πάνω στο βιβλίο, είτε σε τετράδιο, είτε αν διαβάζω σε ηλεκτρονική μορφή (Kindle) μέσα στην εφαρμογή.

ΤΙΡ #1 Γνωρίζετε ότι μπορείτε πολύ εύκολα να διαβάζετε ένα βιβλίο την εβδομάδα;

Για να σας δώσω ένα παράδειγμα, βάλτε στο χρονόμετρο σας ένα λεπτό και ξεκινήστε να διαβάζετε με τους ρυθμούς όπου διαβάζετε πάντα.

Όταν το λεπτό αυτό περάσει σταματήστε και πολλαπλασιάστε τις Γραμμές/Λεπτό με τον αριθμό των λέξεων για να βρείτε την ταχύτητα ανάγνωσής σας σε Λέξεις ανά Λεπτό (Λ/Λ). Π.χ. 10 γραμμες επι 20 λέξεις ανά γραμμή = 200 Λέξεις/Λεπτό

Οι περισσότεροι άνθρωποι διαβάσουν περίπου 200 – 250 Λ/Λ.

Υπολογίστε πόση ώρα χρειάζεται για να διαβάσετε ένα βιβλίο.

Σύμφωνα με την Amazon, ο μέσος αριθμός λέξεων ανά βιβλίο είναι περίπου 64000. Το 50% έχει περισσότερες λέξεις. Το 50% έχει λιγότερες λέξεις.

Εάν διαβάσετε 200 Λ/Λ, μπορείτε να ολοκληρώσετε ένα βιβλίο σε 320 λεπτά. Διαιρέστε το δια 7 = περίπου 45 λεπτά ανά ημέρα!

Ένα από τα αγαπημένα μου βιβλία και ίσως το πρώτο που με βοήθησε να αλλάξω ολοκληρωτικά τη ζωή μου χρειάζεται μόνο έναν μήνα για να το διαβάσετε με 20 λεπτά την ημέρα: Think and Grow Rich: The Original, an Official Publication of The Napoleon Hill Foundation

Σελίδες: 400 Λέξεις: 122,000.

Άρα 122,000 λέξεις ÷ 30 ημέρες = 20 λεπτά και κάτι ανά ημέρα.

Με λίγα λόγια αν σας έλεγα ότι μπορείτε να αλλάξετε τη ζωή σας ολοκληρωτικά με μόνο 20 λεπτά την ημέρα διάβασμα θα το κάνατε;

Καλό δεν ακούγεται; Κι όμως ενώ είναι πανεύκολο πολύ λίγοι το κάνουν πράξη. Εσείς;

Ποιο πιστεύετε είναι το βιβλίο το οποίο άλλαξε την ζωή σας;


Υγιεινό Χαμογελο


ΠΛΥΣΙΜΟ ΔΟΝΤΙΩΝ
Και αφού έφαγα το πρωινό μου και έφαγα και ένα κομμάτι βιβλίου είναι ώρα να πλύνω τα δόντια μου αλλά με έναν τρόπο διαφορετικό από ότι συνήθως για να μπορέσω την ίδια στιγμή με την στοματική μου υγεία να ενεργοποιήσω ακόμη περισσότερο τον εγκέφαλο μου. Άσε που έχει και πλάκα.

 ΤΙΡ #2 Ο τρόπος αυτός είναι πάρα πολύ απλός, με εναλλαγή κάθε εβδομάδα, ενώ είμαι δεξιόχειρας πλένω τα δόντια μου με το αριστερό χέρι έτσι ώστε να ενεργοποιήσω άλλα κομμάτια του εγκεφάλου τα οποία σε μία μακροχρόνια περίοδο θα βοηθήσουν στην ανάπλαση εγκεφαλικών κυττάρων.

Και όπως έλεγε και ένας γνωστός μου “εγώ ούτε το μάτι μου δεν μπορώ να βγάλω με το αριστερό χέρι” για αυτό τις πρώτες φορές να προσέξετε λόγω τρέμουλου τα ούλα σας και… τα μάτια σας.

Γνωρίζετε κάποιον καλύτερο τρόπο;


 
Πορτα Χομπιτ

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΓΙΑ ΕΞΟΔΟ
Για να είμαι πιο αποτελεσματικός, ότι χρειάζομαι είτε για να φορέσω είτε για να πάρω μαζί μου, έχει προετοιμαστεί από το προηγούμενο βράδυ. Ο χρόνος που κερδίζω καθημερινά είναι αφάνταστος και θα μπορέσετε να το συνειδητοποιήσετε μετά το πέρασμα της πρώτης εβδομάδας.

 Ακόμα και τις ημέρες όπου εργάζομαι από το σπίτι οι οποίες είναι περίπου 3 ανά εβδομάδα, προετοιμάζομαι, ντύνομαι και συμπεριφέρομαι σαν να εργάζομαι στο γραφείο.

Προσπαθώ πάντα να είμαι όσο πιο μινιμαλιστής γίνεται έτσι ώστε να έχω μόνο τα απαραίτητα μαζί μου για λιγότερο βάρος, λιγότερες σκοτούρες και περισσότερη ενέργεια.

Επίσης σκοπός μου είναι να γίνω paperless έτσι ώστε να μπορώ να διαχειρίζομαι όλες μου τις εργασίες από οπουδήποτε κι αν βρίσκομαι με τη βοήθεια του υπολογιστή μου ή/και του κινητού μου.

 Αυτή ήταν με λίγα λόγια η πρωινή μου ρουτίνα και κάποιες συνήθειες τις οποίες έχω βάλει στη ζωή μου έτσι ώστε να με βοηθούν να ανταποκρίνομαι και να ανταπεξέρχομαι στις καθημερινές μου ανάγκες.

2 σημαντικά αξεσουάρ όπου δεν μπορείτε να αποχωριστείτε;


 

Σε καμία περίπτωση μία πρωινή ρουτίνα και η διατροφή που προτείνεται από εμένα ή από διάφορα άλλα blog δεν μπορούν να αντικαταστήσουν μία ιατρική περίθαλψη ή μία χρόνια πάθηση. Η δημιουργία μιας πρωινής ρουτίνας με την βοήθεια ενός ειδικού σε θέματα υγείας αλλά και βασισμένη πάνω στις σωματικές και πνευματικές μας ανάγκες, μας βοηθάει να εισάγουμε στη ζωή μας με πολύ θετικό τρόπο την πειθαρχία, την δημιουργία και την ευρύτητα toy πνεύματος για να μπορέσουμε σε βάθος χρόνου να είμαστε πιο οργανωμένοι, πιο ξεκάθαροι με τους στόχους μας, με περισσότερη ενέργεια και περισσότερη θέληση για να ζήσουμε πιο ισορροπημένα, πιο γαλήνια και πιο συνειδητοποιημένα το υπόλοιπο μιας ευτυχισμένης ζωής μοιραζόμενη με τα άτομα που αγαπάμε.

 

Είναι λογικό και λόγο διαφόρων υποχρεώσεων να μην είναι δυνατόν για όλους να έχουν μια συγκεκριμένη πρωινή ρουτίνα και το καταλαβαίνω απόλυτα. Αν όμως θα επιθυμούσατε ή αισθάνεστε ότι χρειάζεστε μία, τότε μπορείτε να ξεκινήσετε με την εισαγωγή μιας και μόνο μιας νέας πρωινής συνήθειας. Και όταν αυτή, με το καλό, θα προσαρμοστεί στο πρόγραμμα σας, τότε μπορείτε να εισάγετε και μία δεύτερη συνήθεια.

Ποια είναι η γνώμη σας για την πρωινή ρουτίνα;
Έχετε εσείς μία; Αν ναι μοιραστείτε την μαζί μας. Ποιες ήταν οι πρώτες δυσκολίες;
Αν όχι, πιστεύετε ότι συμβαίνει λόγω έλλειψης χρόνου ή υπάρχει κάποιος άλλος συντελεστής όπου δεν σας το επιτρέπει; Μοιραστείτε μαζί μας τις σκέψεις σας. 

 Κάπου εδώ θα σας αφήσω,
καλά να περνάτε και ως την επόμενη φορά να σας αγαπάτε και να σας σέβεστε.

Κώστας