Βinaural Βeats / Brain waves

Γνωρίζουμε καλά ότι υπάρχουν πολλοί τρόποι για να χαλαρώσουμε. Παραδείγματος χάριν διαβάζοντας ένα βιβλίο, κάνοντας γιόγκα, κάνοντας διαλογισμό, ακούγοντας μουσική, πλένοντας πιάτα, με την κηπουρική κ.α.

(Η τηλεόραση, κινητό/ταμπλέτα και τα βιντεοπαιχνίδια είναι αποδεδειγμένα μια ψευδαίσθηση ξεκούρασης και χαλάρωσης)

Ο χρόνος που θα αφιερώσουμε σε εμάς αλλά και ο τρόπος όπου θα χαλαρώσουμε είναι κάτι πολύ σημαντικό και αναγκαίο για τη σωστή ψυχική και σωματική μας υγεία.

Έτσι λοιπόν τι καλύτερο από το να χαλαρώσουμε με μια συγκεκριμένη δραστηριότητα που αρμόζει στις ανάγκες μας;

Όλες αυτές οι δραστηριότητες χαλάρωσης έχουν ένα κοινό παράγοντα.

Αυτός ο παράγοντας είναι η κατάσταση που βρίσκεται ο εγκέφαλος μας την ώρα που παίρνουν μέρος αυτές οι δραστηριότητες.

ΤΙ ΓΙΝΕΤΑΙ ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΚΕΦΑΛΙ ΜΑΣ ΤΕΛΙΚΑ;

Από το 1965 όπου ανακαλύφθηκε ο εγκεφαλογράφος γνωρίζουμε ότι ο εγκέφαλος ανάλογα με την εργασία που εκτελεί, λειτουργεί με μια συχνότητα είτε κοιμόμαστε είτε είμαστε ξύπνιοι.
Η συχνότητες αυτές  παράγονται από συγχρονισμένους ηλεκτρικούς παλμούς από μάζες νευρώνων που επικοινωνούν μεταξύ τους.

Υπάρχουν πέντε συχνότητες, η Δέλτα, η Γάμμα, η Βήτα, η Θήτα και η Άλφα (υπάρχει και η INFRA-LOW αλλά μιας και υπάρχουν ελάχιστα στοιχεία και μετρήσεις, θα την αφήσουμε στην άκρη για σήμερα) .
Η κάθε μία  από αυτές αντικατοπτρίζει μια κατάσταση του εγκεφάλου μας η οποία με την σειρά της αντικατοπτρίζει την κατάσταση της συνείδησης μας.

Αυτές οι συχνότητες είναι γνωστές και ως BrainWaves (εγκεφαλικά κύματα).

Σε αυτό το άρθρο θα δούμε αυτές τις συχνότητες πιο αναλυτικά αλλά και πώς μπορούμε να τις χρησιμοποιήσουμε προς όφελός μας με την βοήθεια των binaural beats.

Επίσης στο τέλος του άρθρου θα σας προσφέρω αυτές τις 5 συχνότητες binaural beats σε μορφή mp3 για να τις χρησιμοποιείτε όποτε εσείς επιθυμείτε.

Για μερικά άτομα, η καθαρή μορφή των συχνοτήτων δεν είναι και τόσο εύκολη στο άκουσμα γιαυτό και χρησιμοποιούμε μουσική επένδυση με ήχους από την φύση ή πολύ απαλή μουσική.

binaural beats brainwave states kostas aspiotis

Ο ανθρώπινος εγκέφαλος πρέπει να αποθηκεύσει έναν ωκεανό πληροφοριών που λαμβάνεται σε κάθε συνειδητή στιγμή της ζωής. Εκείνοι που έχουν καλή μνήμη τείνουν να έχουν πολύ μεγαλύτερη επιτυχία στη Ζωή όχι μόνο λόγω της ικανότητας αναπαραγωγής της γνώσης όταν απαιτείται, αλλά και της ικανότητας να αναλύουν τις πληροφορίες με τον καλύτερο δυνατό τρόπο για επιτυχή αποτελέσματα.

Όταν μελετάμε ή προσπαθούμε να ολοκληρώσουμε ένα σημαντικό έργο οποιουδήποτε είδους, ο εγκέφαλός μας πρέπει να προσαρμοστεί καλύτερα στις πληροφορίες που λαμβάνουμε. Παίρνουμε συνήθως πληροφορίες από οπτικές και ακουστικές αισθήσεις. Οι ήχοι αυτοί είναι ένας συνδυασμός ισχυρών ήχων Binaural, Solfeggio και OM που είναι οι καλύτεροι δυνατοί ήχοι για να ρυθμίσετε τον εγκέφαλο και τις αισθήσεις στην πιο ευαίσθητη κατάσταση για κάθε περίπλοκη πληροφορία. Αυξάνει τις επιδόσεις κάποιου κατά τη διάρκεια μελετών και εξετάσεων. Έχει επίσης μια καταπληκτική επίδραση χαλάρωσης στο μυαλό και το σώμα. Μειώνει το άγχος και το άγχος κάθε είδους.

Όταν αναπαράγονται στο παρασκήνιο, οι ήχοι αυτοί βελτιώνουν τρομερά το Focus και τη Συγκέντρωση. Ένα άτομο είναι σε θέση να διατηρήσει πολύ περισσότερες πληροφορίες σε λιγότερο χρόνο και λιγότερο άγχος στον εγκέφαλο. Θα βελτιώσετε σημαντικά την παραγωγικότητά σας στις μελέτες και στην εργασία.
Πρέπει να προσπαθήσετε να δείτε τον εαυτό σας Magic.

ΣΥΧΝΟΤΗΤΑ ΑΛΦΑ  (7.5-14HZ)— Βαθιά Χαλάρωση

Τα εγκεφαλικά κύματα της Άλφα κυριαρχούν κατά τη διάρκεια ήρεμων σκέψεων και σε μερικές διαλογιστικές καταστάσεις. Alpha είναι «η δύναμη του τώρα, είναι εδώ, στο παρόν, είναι η κατάσταση ηρεμίας του εγκεφάλου. Τα άλφα κύματα βοηθούν τον συνολικό πνευματικό συντονισμό, την ηρεμία, την εγρήγορση, την ολοκλήρωση του νου / σώματος και τη μάθηση.

Για παράδειγμα, σε αυτή την κατάσταση βρισκόμαστε όταν είμαστε έτοιμοι να κοιμηθούμε. Λίγο πριν μας πάρει ο ύπνος, σε αυτή τη μεγάλη χαλάρωση, βρισκόμαστε σε κατάσταση Α, ούτε κοιμόμαστε ούτε είμαστε ξύπνιοι. Χαλάρωση και δημιουργία.

Η κατάσταση αυτή μειώνει το στρες αυξάνει την μνήμη, την μάθηση, την συγκέντρωση, την φαντασία.
Ο διαλογισμός αυξάνει τα κύματα Άλφα γι’ αυτό και τον χρησιμοποιούμε στην ενεργειακή θεραπεία για χαλάρωση και θεραπεία.

ΣΥΧΝΟΤΗΤΑ ΘΗΤΑ (4-7.5Hz)
-Ελαφρύς Διαλογισμός και Ύπνος

Τα εγκεφαλικά κύματα της Θήτα εμφανίζονται συχνότερα στον ύπνο, αλλά κυριαρχούν επίσης στον βαθύ διαλογισμό. Η Θήτα είναι η πύλη μας στη μάθηση, τη μνήμη και τη διαίσθηση. Οι αισθήσεις μας αποσύρονται από τον εξωτερικό κόσμο και επικεντρώνονται σε σήματα που προέρχονται από τον εσωτερικό. Ονομάζεται και κατάσταση του λυκόφωτος που συνήθως δοκιμάζουμε μόνο φευγαλέα όταν ξυπνάμε ή ξανάπέφτουμε για ύπνο. Κατά την διάρκειά της βρισκόμαστε σε ένα όνειρο, ζωντανές εικόνες, διαίσθηση και πληροφορίες πέρα ​​από την συνήθη συνείδηση ​​μας.

Η Θήτα είναι μια από τις πιο αόριστες και έκτακτες καταστάσεις του εγκεφάλου που μπορείτε να εξερευνήσετε και για τους περισσότερους, η είσοδος στην ονειρική αυτή κατάσταση χωρίς την ανάγκη του ύπνου, γίνεται με την πρακτική του διαλογισμού. Μπορούμε πλέον με την βοήθεια των binaural beats να επιταχύνουμε αυτή τη διαδικασία, καθιστώντας ευκολότερη την είσοδο σε βαθιές διαλογιστικές καταστάσεις, ακόμη και αν προηγουμένως δεν έχετε ποτέ διαλογιστεί.

ΣΥΧΝΟΤΗΤΑ ΔΕΛΤΑ (0.5-4Hz) – Βαθύς Ύπνος

Η πιο αργή συχνότητα όπου την παρατηρούμε σε βαθύ ύπνο χωρίς όνειρα και σε πολύ βαθύ υπερβατικό διαλογισμό όπου η συνειδητοποίηση είναι πλήρως αποσπασμένη.
Τα μωρά μέχρι το δεύτερο έτος της ζωής τους λειτουργούν ως επί το πληστον με αυτήν την συχνότητα.

Η  Δέλτα είναι η σφαίρα του ασυνείδητου μυαλού σας και η πύλη στο παγκόσμιο μυαλό (universal mind) και το συλλογικό ασυνείδητο (collective unconscious), όπου οι πληροφορίες που λαμβάνονται είναι μη διαθέσιμες στο συνειδητό επίπεδο.

H Δέλτα έχει συνδεθεί με την επούλωση μιας και ο βαθύς ύπνος είναι απαραίτητος για την αυτο-ίαση και αναγέννηση του οργανισμού μας.

binaural beats brainwave kostas aspiotis

ΣΥΧΝΟΤΗΤΑ ΒΗΤΑ(14-40Hz) –  Ξύπνημα Συνείδησης

Τα κύματα Β τα χρησιμοποιούμε στην καθημερινή μας ζωή για να επιτύχουμε μία αποτελεσματική λειτουργία. Τα κύματα αυτά σχετίζονται με την ικανότητα επίλυσης προβλημάτων, μια κατάσταση αυξημένης ετοιμότητας, λογική σκέψη, αφύπνιση, συγκέντρωση.(σπορ, διάλογο κ.α.)

Προσοχή διότι τα υψηλά επίπεδα Β οδηγούν σε άγχος, στρες, ανησυχίας.

Οι εγκεφαλικοί βήτα του βήτα κυριαρχούν στην φυσιολογική κατάσταση συνειδητότητας όταν η προσοχή στρέφεται προς τα γνωστικά καθήκοντα και τον έξω κόσμο. Η Βητα είναι μια «γρήγορη» δραστηριότητα, παρούσα όταν είμαστε σε εγρήγορση, ασχολούμαστε με την επίλυση προβλημάτων, την κρίση, τη λήψη αποφάσεων ή την εστιασμένη νοητική δραστηριότητα.

Τα εγκεφαλικά κύμματα ΒΗΤΑ  χωρίζονται σε τρεις ζώνες. Το Lo-Beta (Beta1, 12-15Hz) μπορεί να θεωρηθεί ως «γρήγορο ρελαντί». Το Beta (Beta2, 15-22Hz) είναι υψηλή δέσμευση ή στιγμιαία κατανόηση. Το Hi-Beta (Beta3, 22-38Hz) είναι εξαιρετικά περίπλοκο, ενσωματώνοντας νέες εμπειρίες, υψηλό άγχος ή ενθουσιασμό. Η συνεχής επεξεργασία υψηλών συχνοτήτων δεν είναι ένας  αποτελεσματικός τρόπος για να λειτουργήσει ο εγκέφαλος, καθώς χρειάζεται μια τεράστια ποσότητα ενέργειας.

ΣΥΧΝΟΤΗΤΑ ΓΑΜΜΑ (πάνω από 40Hz) – Διορατικότητα

Τα εγκεφαλικά κύματα Γάμμα είναι η ταχύτερη δυνατή συχνότητα με την οποία μπορεί να λειτουργήσει ένας εγκέφαλος πάνω από 40Hz. Ενώ λίγα είναι γνωστά για αυτή την κατάσταση του μυαλού, η αρχική έρευνα δείχνει ότι τα κύματα Γάμμα συνδέονται με εκρήξεις διορατικότητας και επεξεργασίας πληροφοριών υψηλού επιπέδου από διαφορετικές περιοχές του εγκεφάλου.
Το μυαλό πρέπει να είναι ήσυχο/ήρεμο για να έχει πρόσβαση σε αυτή τη συχνότητα..

Η Γάμμα απορρίφθηκε ως «εφεδρικός θόρυβος του εγκεφάλου» έως ότου οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι ήταν ιδιαίτερα δραστήρια όταν βρίσκονταν σε καταστάσεις παγκόσμιας αγάπης, αλτρουισμού και «ανώτερων αρετών». Το πώς παράγεται παραμένει ένα μυστήριο.
Θεωρείται ότι οι ρυθμοί γάμμα διαμορφώνουν την αντίληψη και τη συνείδηση και ότι η ύπαρξη μεγάλης παρουσίας Γάμμα σχετίζεται με την εκτεταμένη συνείδηση και την πνευματική ανάπτυξη.

Ωραία όλα αυτά Κώστα θα μου πείτε αλλά πως μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε αυτές τις συχνότητες προς όφελός μας;

Binaural Beats

“Τα φαινόμενα των binaural beats και του brainwave entrainment μπορούν να προκαλέσουν την ίδια νοητική κατάσταση που σχετίζεται με την παραδοσιακή πρακτική διαλογισμού, αλλά πιό γρήγορα.”

Ο τρόπος λειτουργίας των binaural beats ανακαλύφθηκε για πρώτη φορά το 1839 από έναν Πρώσο φυσικό και μετεωρολόγο, τον  Heinrich Wilhelm Dove.

Χρειάστηκε να περιμένουμε μέχρι το 1973 όπου ο βιοφυσικός Doctor Gerald Oster έφερε την τεχνολογία στην ευρύτερη συνείδηση σε μια δημοσίευση με τίτλο «Audible Beats in the Brain» (Επιστημονικός Αμερικανός, 1973).

Η επιστήμη των binaural beats (brainwave entrainment) χρησιμοποιείται από ανθρώπους σε όλο τον κόσμο για να βάλειτον εγκέφαλο σε διαφορετικές καταστάσεις που συμβάλλουν στην ανακούφιση του στρες, την εστίαση, την υποβοήθηση στον ύπνο, ανακούφιση από τον πόνο και πολλά άλλα.

ΠΩΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΝ;

Το Binaural σημαίνει “δύο αυτιά.”

Όταν δύο τόννοι που είναι ελαφρώς ανόμοιοι στη συχνότητα επεξεργάζονται από τον εγκέφαλο, καταγράφεται ένα κτύπημα στη διαφορά των συχνοτήτων.

Το διάγραμμα που ακολουθεί δείχνει πώς λειτουργεί αυτό στην πράξη.

Εάν ακούτε έναν ήχο 124 Hz στο αριστερό σας αυτί και έναν ήχο 114 Hz στα δεξιά, ο εγκέφαλός σας παρασύρει τη διαφορά – στην περίπτωση αυτή σε 10 Hz, η οποία βρίσκεται στο εύρος συχνοτήτων κύματος εγκεφάλου Άλφα.

binaural beat λειτουργία

Για να έχετε τα σωστά αποτελέσματα θα χρειαστεί να χρησιμοποιήσετε ακουστικά,  αυτά που χρησιμοποιείται για το τηλέφωνό σας είναι αρκετά.  Επιλέξτε την συχνότητα που επιθυμείτε ανάλογα με το τι έχετε να κάνετε και απλά πατήστε το PLAY.

Είναι αρκετά δύσκολο να έχουμε σωστά αποτελέσματα αν χρησιμοποιήσουμε τα ηχεία όπως αυτά που βρίσκονται στο σπίτι μας διότι ο εγκέφαλός μας δεν θα μπορέσει να ξεχωρίσει ποια συχνότητα έρχεται από τα δεξιά και ποια από τ’ αριστερά.

Τα Πλεονεκτήματα της Χρήσης των Βinaural Βeats σε Σχέση με τον Παραδοσιακό Διαλογισμό

Στο  Mindvalley, έναν από τους μεγαλύτερους εκδότες προγραμμάτων προσωπικής ανάπτυξης στον κόσμο με ιδρυτή τον εξαιρετικό VIchen Lakhiani, διερεύνησαν τους πελάτες τους για να καταλάβουν «γιατί οι άνθρωποι δεν διαλογίζονται».

Οι ερωτηθέντες (δεν μου αρέσει η λέξη “πελάτες”) γνώριζαν ασφαλώς τα οφέλη του διαλογισμού.

Άρα, ποια ήταν λοιπόν τα εμπόδια στην πραγματική άσκηση του διαλογισμού;

Σύμφωνα με τα 400.000+ άτομα που απάντησαν, οι κύριοι λόγοι που οι άνθρωποι δεν ακολουθούν μια πρακτική διαλογισμού είναι:

Δεν μπορούν να δαμάσουν την νοητική τους φλυαρία.

Δεν μπορούν να επικεντρωθούν.

Αισθάνονται σωματικά ανήσυχοι.

Χρειάζεται πολύς χρόνος για να επιτευχθούν τα επιθυμητά αποτελέσματα.

Μήπως κάποιος από αυτούς τους λόγους σας φαντάζει γνωστός;

Η χρήση binaural beats παρέχει μια εύκολη συντόμευση.

Το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να τοποθετήσετε ένα σετ ακουστικών , να χαλαρώσετε και να ακούσετε.

Για πολλούς ανθρώπους, φέρνει το μυαλό τους στην ίδια κατάσταση με τον βαθύ διαλογισμό και μάλιστα πολύ πιο γρήγορα.

Τα οφέλη που αναφέρονται σε κάθε κατάσταση εγκεφαλικών κυμάτων είναι γενικές ενώσεις και δεν πρέπει να θεωρηθεί ότι όλες οι συχνότητες εντός ενός συγκεκριμένου φάσματος θα παράγουν όλα τα παραπάνω οφέλη.

Υπάρχουν συγκεκριμένες συχνότητες που σχετίζονται με συγκεκριμένες καταστάσεις, και μάλιστα διαφορετικά αποτελέσματα θα παρατηρηθούν στις υψηλές, μεσαίες και χαμηλές περιοχές κάθε καταστάσεως εγκεφαλικών κυμάτων.

Πατώντας το κουμπί που βρίσκεται κάτω απο αυτήν τη παράγραφο θα οδηγήθειτε σε μια σελίδα όπου θα μπορέσετε να κατεβάσετε όλες τις συχνότητες σε οποιαδήποτε συσκευή κι αν διαθέτετε.

Κατεβαστε τα Binaural Beats mp3

ΠΟΣΟ ΣΥΧΝΑ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΤΑ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΩ;

Πολλοί άνθρωποι συχνά ρωτούν για πόσο διάστημα ή πόσο συχνά θα πρέπει να χρησιμοποιούν binaural beats. Η απάντηση σε αυτό το ερώτημα εξαρτάται πραγματικά από εσάς, από αυτό που προσπαθείτε να κάνετε και πόσο έμπειρος είστε. Μερικοί άνθρωποι μπορούν να επωφεληθούν περισσότερο με μόνο 10 λεπτά την ημέρα, ενώ άλλοι μπορούν να επωφεληθούν περισσότερο με 60 λεπτά την ημέρα. Το μόνο άτομο που μπορεί πραγματικά να δώσει απάντηση σε αυτή την ερώτηση είναι εσύ.

Ο καθορισμός και η γνώση της πρόθεσής σας πρώτα είναι κρίσιμης σημασίας για την επιτυχία με τα binaural beats. Θέλετε να αυξήσετε το μήκος και το βάθος κατά την  περίοδο του διαλογισμού; Θέλετε να κοιμάστε καλύτερα το βράδυ; Θέλετε να έχετε Lucid Dreams; Να αυξήσετε την εστίασή σας; Να χαλαρώσετε σε μία περίοδο ή στιγμή αυξημένου άγχους;
Αυτοί είναι κάποιοι παράγοντες που θα καθορίσουν όχι μόνο πότε, αλλά και πόσο συχνά θα πρέπει να χρησιμοποιείτε binaural beats.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Ποτέ δεν πρέπει να χρησιμοποιείτε binaural beats κατά τη διάρκεια οποιασδήποτε χειρωνακτικής εργασίας ή την ώρα που οδηγείτε .Τα binaural beats σας βάζουν σε μια εξαιρετικά χαλαρή κατάσταση, έτσι οτιδήποτε χρειάζεται την αμέριστη προσοχή σας δεν θα πρέπει να συνδυάζεται με τους binaural beats. Δεν γνωρίζετε ποτέ πόσο βαθιά θα χαλαρώσετε και γι ‘αυτό συνιστάται να βρίσκεστε σε ένα ήσυχο και ανενόχλητο περιβάλλον όταν τα χρησιμοποιείτε.

Σας εύχομαι μια εξαιρετική χαλάρωση, συγκέντρωση, αναζωογόνηση και ως την επόμενη φορά, να σας αγαπάτε και να σας σέβεστε.