ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑΣ COACH;

Ακούμε πάρα πολύ συχνά στην τηλεόραση στο ράδιο και σε διάφορα άλλα μέσα για το πώς ένας coach μπορεί να μας βοηθήσει να πετύχουμε αυτά που θέλουμε στη ζωή μας. Κάθε coach έχει συγκεκριμένη εκπαίδευση και λειτουργεί σε έναν συγκεκριμένο τομέα.

Σίγουρα έχετε ακούσει  για:

  • Personal Coach

  • Religious Coach

  • Career Coach

  • Health and Wellness Coach

  • Life Coach

  • Neuro-Linguistic Programming Coach

  • Relationship Coach

  • Wealth Coach

  • Business Coach

και πολλά άλλα

Τι είναι όμως ένας coach πίσω από την ταμπέλα του, ποια είναι η εκπαίδευσή του και τι στην πραγματικότητα μπορεί να κάνει για εσάς;

Ο COACH ΕΙΝΑΙ ΕΝΑΣ ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ

Ένας φιλόδοξος αθλητής μπορεί με την καθοδήγηση ενός καλού Coach (προπονητή) να γίνει πρωταθλητής. Το ίδιο μπορεί να συμβεί και σε εσάς, στην προσωπική αλλά και στην επαγγελματική σας ζωή.
Όλα εξαρτώνται από 2 πράγματα: από το πόσο κάλος είναι ο Coach αλλά και από το πόσο πολύ επιθυμεί αυτήν την αλλαγή ο ενδιαφερόμενος.

ΖΗΣΕ ΤΟ ΤΩΡΑ, ΣΧΕΔΙΑΣΕ ΤΟ ΑΥΡΙΟ

Ένας Coach ασχολείται με το «ΤΩΡΑ» της ζωής σας και τον αντίκτυπό του στο μέλλον σας. Παρόλο που ασχολείται με τη συνολική πνευματική και ψυχολογική σας υγεία,  δεν θα εστιάσει ή βυθιστεί για μεγάλο χρονικό διάστημα σε παρελθοντικές περιστάσεις. Η κύρια εστίασή του είναι να ξεκλειδώσετε τις υπερδυνάμεις σας και να ξαναβρείτε χαμένες πηγές ενέργειας για να βαδίσετε με σταθερά βήματα προς τον στόχο σας.

Ο Coach δεν είναι ψυχολόγος ή ψυχοθεραπευτής, χρειάζεται όμως να έχει κάποιες από αυτές τις γνώσεις για να μπορέσει να καταλάβει ποιες είναι οι πηγές των αναγκών και των προβλημάτων και να σας επικεντρώσει στην επίλυση αυτών.

Ένας Coach έχει ειδίκευση στην στρατηγική ανάπτυξη με στόχο την εύρεση και απελευθέρωση των πραγματικών σας δυνατοτήτων. σ
Συνοδεύοντας σας σε μια ισχυρή μεταμορφωτική  διαδικασία θα σας δώσει τη δυνατότητα να κάνετε σίγουρες, σταθερές και επιτυχημένες επιλογές που θα σας οδηγήσουν σε μια ευημερούσα παραγωγική ζωή.

Επίσης, ο ίδιος, απαιτείται να εποπτεύεται από έναν άλλο coach ειδικευμένο στην εποπτεία και να βελτιώνει τον εαυτό του καθημερινά για να έχει καθαρή νόηση και ισορροπία ανάμεσα στην ψυχική και σωματική του υγεία!

Ας μην ξεχνάμε ότι

δεν μπορούμε να συνοδεύσουμε κάποιον πιο μακριά από το σημείο που έχουμε φτάσει οι ίδιοι

Ο Coach όχι μόνο σας βοηθά να ανακαλύψετε τι θέλετε να κάνετε στην ζωή σας και να το επιτύχετε, αλλά σας υποστηρίζει και σας ενθαρρύνει κατά την διάρκεια της διαδρομής αυτής έως και την επίτευξη των στόχων σας.

Τέλος, είναι αυτός όπου θα σας πιέσει και θα απαιτήσει να κοιτάξετε την πραγματικότητα κατάματα, να ξεκαθαρίσετε το τοπίο, να κοιτάξετε ελεύθερα στο μέλλον και με τα σωστά εργαλεία να μπορέσετε να σχεδιάσετε, να δημιουργήσετε και να ξεκινήσετε να ζείτε την ζωή όπου πάντα ονειρευόσασταν.

Γεια σας λέγομαι Κώστας Ασπιώτης και ειμαι Life Coach και πρακτικός  NLP

Αλλά για αυτά θα σας μιλήσω σε λίγα λεπτά .

Δημιούργησα αυτό το site για να μπορώ να μοιράζομαι μαζί σας ότι γνωρίζω αλλά και οτι μαθαίνω από την κάθε μέρα που περνάει πάνω στο πώς μπορούμε να ζούμε μια πραγματικά γεμάτη ζωή, πώς να φτάσουμε μέχρι εκεί, πως μπορουμε να κάνουμε τα όνειρα μας πραγματικότητα αλλά και πως να διατηρήσουμε μία ισορροπία σε όλους τους τομείς της ζωής μας.

Από τη στιγμή που καταλαβαίνουμε που είμαστε σήμερα, που θέλουμε να φτάσουμε αύριο αλλά και τι θέλουμε να πετύχουμε και να αποκτίσουμε στην ζωή μας, όλα αρχίζουν να αλλάζουν γύρω μας, βλέπουμε τον κόσμο διαφορετικά , ο κόσμος ο ίδιος δείχνει διαφορετικός και οι ευκαιρίες πετάγονται από τις γωνίες.

Ά και μην ξεχνάτε ότι η ευκαιρία δεν έχει κρυφτεί στη γωνία απλά εκεί ήταν πάντα και σε περιμένει να την πλησιάσεις.

Ας δούμε όμως τι μπορώ να κάνω εγώ για να σας βοηθήσω να επιτύχετε όλα όσα προανέφερα.

Πρώτα απ’ όλα να σας εξηγήσω τι δουλειά κάνω.

H έννοια Coaching έχει τις ρίζες της βαθιά στην αρχαία Ελλάδα και στην μαιευτική του Σωκράτη  οποίος έλεγε ότι ‘’μια ερώτηση είναι καλύτερη από χίλιές απαντήσεις’’.

Η λέξη coach προέρχεται από το Γαλλικό (Coche) που σημαίνει μεγάλη άμαξα οπου σέρνεται απο αλογα. Χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά γύρω στο 1830 στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης θέλοντας να μας δείξει πώς ενας  καθηγητής/μέντορας(coach) συντροφέυει έναν μαθητή (coché) εώς τις εξετάσεις και τελικά την αποφοίτηση.

Στις δεκαετίες του 1950 1960 βλέπουμε το Coaching στην προπόνηση ενός αθλητή ή μίας ομάδας συνήθως ποδόσφαιρου με μια ολοκληρωμένη προσέγγιση της διανοητικής κατάστασης του ατόμου αλλά και της διαχείρησης του άγχους.

Στην Αμερική και στην δεκαετία του ‘80 τo βρίσκουμαι στη διάθεση το διευθυντών μεγάλων εταιρείων.

Στη δεκαετία του ‘90 μέσα από την επιτυχία του στις εταιρείες αλλά και την ανακάλυψη της ανάγκης για την ευημερία του κάθε ατομου ξεχωριστά ξεκίνησε το life coaching ή Προσωπική υποστήριξη.

Η δουλειά του coach είναι να ενθαρίνει τον ενδιαφερόμενο μέσω μίας δημιουργικής διεργασίας  να εστιάσει το ενδιαφέρον του στο παρόν και στο μέλλον και να ξαναβρεί τους πόρους και τις δυνατότητες που έχει και που θα χρειαστεί για την πορεία του προς την επίτευξη των στόχων και των ονείρων του.

Το Coaching είναι μια εξατομικευμένη καθοδήγηση για την επίτευξη συγκεκριμένων και μετρήσιμων αποτελεσμάτων στην επαγγελματική ή και προσωπική ζωή.

Μέσα από τη διαδικασία του coaching o ενδιαφερόμενος εμβαθύνει τις γνώσεις του και βελτιώνει τις αποδόσεις του.

Γνωρίζει καλύτερα δηλαδή τον ιδιο του τον εαυτό αλλά και τις τεράστιες δυνατότητες του.

Ναι, τις τεράστιες δυνατότητές του.

Όλοι έχουμε τεράστιες δυνατότητες να κάνουμε όλα όσα θέλουμε να κάνουμε και να πετύχουμε όλα όσα θέλουμε να πετύχουμε.

Μια από αυτές όμως τις δυνατότητες είναι και η δημιουργία συγκεκριμένου τρόπου σκέψης για να παραμένουμε μπλοκαρισμένοι στην ίδια αρνητική κατάσταση, πεπεισμένοι ότι δεν μπορούμε να πάμε πιο μακριά από όπου είμαστε σήμερα.

Με αυτό τον πιστεύω δεν μας επιτρέπουμε να επιθυμήσουμε και να οραματίστουμε ένα διαφορετικό αύριο, μια νέα και διαφορετική παρούσα κατάσταση που θα μας οδηγήσει σε ένα διαφορετικό αύριο, σε μια διαφορετική ζωή, σ’ αυτή τη ζωή μου τελικά θα θέλαμε να είμαστε σήμερα αλλά για κάποιους ‘’λόγους’’ δεν τα έχουμε καταφέρει ακόμα.


Αυτοί οι λόγοι είτε τους έχουμε δημιουργήσει μόνοι μας είτε προέρχονται από κάποιες συγκεκριμένες καταστάσεις και βιωματικές εμπειρίες το παρελθόντος αλλά και του παρόντος.

Η δουλειά μου λοιπόν από το σημείο που έχετε ανακαλύψει και αισθανθεί ότι κάτι χρειάζεται να αλλάξετε στη ζωή σας, είναι να σας βοηθήσω να ανακαλύψετε τι είναι αυτό ακριβώς που θέλετε να αλλάξετε από σήμερα και να δημιουργήσετε μία στρατηγική με την οποία θα ξαναβρείτε τους πόρους και τις πηγές, τα εφόδια δηλαδή, για να μπορέσετε νέα επιτύχετε αυτή την ριζική αλλαγή.

Αυτά λοιπόν τα θέματα θα αναλύσω σε μια σειρά από video όπου θα μπορείτε να δείτε δωρεάν στο site αλλά και στην σελίδα μου στο YouTube.

ΚΑΛΟ ΞΕΚΙΝΗΜΑ