Ας ρίξουμε μία ματιά σε 20 Συμβουλές που θα σας βοηθήσουν να πετύχετε στην επιχειρηματικότητα σας

 

1. ΤΙ ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΕΠΙΤΥΧΕΤΕ;

Είναι ωραία να θέλετε να επιτύχετε σε κάτι, αλλά τί είναι αυτό ακριβώς; Θέλετε να γίνετε ένας επιτυχημένος επιχειρηματίας, να πετύχετε στις σπουδές σας, να γίνετε ένας αναγνωρισμένος καλλιτέχνης;
Πάρτε το χρόνο για να μάθετε ακριβώς ποια είναι τα όνειρά σας και τι είναι αυτό που θέλετε να επιτύχετε στην ζωή σας.

Αυτή είναι η βάση. Όταν χαθήτε με το αυτοκίνητο, χρειάζεται να γνωρίζετε πού βρίσκεστε για να έχετε ένα σημείο αναφοράς αλλά ειδικότερα χρειάζεται να γνωρίζετε το σημείο όπου θέλετε να πάτε.

Η ακριβής γνώση των στόχων σας, σάς επιτρέπει και σας βοηθάει να κινηθείτε προς μία συγκεκριμένη κατεύθυνση. Μην περιμένετε να γνωρίσετε τους στόχους σας από τη μία μέρα στην άλλη διότι υπάρχουν ελάχιστες πιθανότητες να συμβεί αυτό.
Γράψτε σε ένα κομμάτι χαρτί όλα αυτά που σκέφτεστε και ξεκινήστε να οδεύετε σε αυτό το μονοπάτι.
Στο άμεσο μέλλον μπορείτε να προσαρμόσετε τους στόχους σας βάση των εμπειριών όπου θα έχετε ζήσει μέχρι εκείνη τη στιγμή.
Πολλές φορές οι στόχοι μας δεν είναι σταθεροί αλλά μας βοηθάνε κατά τη διάρκεια της όλης διαδρομής να παραμένουμε με ένα μεγάλο και δυνατό κίνητρο και να προχωράμε προς τα εμπρός.

2. ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΓΙΑ ΣΑΣ;

Αμέσως μετά θα χρειαστεί να γνωρίζετε τι είναι σημαντικό για εσάς τι είναι αυτό που προσπαθείτε να αγγίξετε ως όραμα;
Θα μπορούσε να είναι ότι θέλετε να δημιουργήσετε ένα καλύτερο κόσμο, να γίνετε εσείς οι ίδιοι ακόμη καλύτεροι ως άνθρωποι, να πραγματοποιήσετε τα όνειρά σας.
Επίσης κάτι πολύ σημαντικό είναι οι αξίες που υπερασπιζόμαστε. Κάποιος για παράδειγμα όπου υπερασπίζεται την αλήθεια, δεν θα μπορούσε ποτέ να εργαστεί σε μία εταιρεία η οποία ψεύδεται στους πελάτες της. Κάποιος ο οποίος αγαπάει και υπερασπίζεται την ελευθερία ,την περιπέτεια και την δημιουργικότητα, δεν θα μπορούσε ποτέ να εργαστεί ως …….μιας και όλα αυτά δεν δεν συμφωνούν με τις αξίες του.
Το αποτέλεσμα του να εργαζόμαστε / δημιουργούμε ενάντια των αξιών μας είναι η δυστυχία.

3. ΑΠΟΦΑΣΙΣΤΕ ΝΑ ΠΕΤΥΧΕΤΕ !

Για να πετύχετε αυτό που επιθυμείτε είναι αναγκαίο να πάρετε μία απόφαση, αυτή η απόφαση βεβαίως πρέπει να είναι από μπετόν όπως λέμε για να μπορέσει να διαρκέσει στο χρόνο. Για παράδειγμα μία απόφαση του τύπου υπόσχομαι να κάνω ότι μπορώ για να πετύχω.
Αποφασίζω δεν σημαίνει το να γνωρίζω πως θα επιτύχω, πόσο χρόνο θα διαρκέσει και τι μπορώ να κάνω ή όχι, σημαίνει να δεσμευτώ να δώσω τα πάντα από αυτήν τη στιγμή μέχρι την επίτευξη του στόχου και τελικά την επιτυχία.

4. ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ;

Είναι αναγκαίο να γνωρίζετε τι σημαίνει για εσάς επιτυχία. Πώς θα μπορέσετε να αποκτήσετε κάτι αν δεν γνωρίζετε τι είναι αυτό; Είναι αδύνατον. Και Βεβαίως οι δική μου έννοια της επιτυχίας δεν είναι ίδια με την δική σας. Ίσως να χρειάζεστε ένα (1) εκατομμύριο ευρώ για να μπορέσετε να αισθανθείτε την επιτυχία ενώ κάποιοι άλλοι να μην σκέφτονται καν τα χρήματα. Γι’αυτό και το μεγαλύτερο ποσοστό των ανθρώπων αποτυγχάνει να επιτύχει για τον λόγο ότι έχει ως μοντέλο επιτυχίας κάτι το οποίο δεν συμβαδίζει με τις ανάγκες του. Στις περισσότερες περιπτώσεις το μοντέλο της επιτυχίας έρχεται από τρίτους παράγοντες, από τους γονείς, την κοινωνία, την κουλτούρα, την θρησκεία, την οικογένειά κ.α.
Οτι βλέπουμε γύρω μας με την μορφή “έτσι πρέπει να ειναι”, μπαίνει μέσα στο κεφάλι μας και δένεται εκεί με την μορφή της κοινωνικής αποδοχής ενώ στην πραγματικότητα είμαστε πολύ μακριά από την πραγματική επιτυχία. Θα μπορούσε κάλλιστα να είναι μία επιτυχία οικονομική, κοινωνική, πνευματική, επιτυχία συμβολής προς την κοινωνία. Είναι η δική σας επιτυχία και χρειάζεται να την ορίσετε με ακρίβεια και με κάθε λεπτομέρεια.

5. ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΠΟΤΥΧΕΤΕ !

Τι είναι Αποτυχία; Είναι το να μην έχετε επιτύχει.
Ακόμη κι αν ακούγεται τρομακτικό, μια αποτυχία είναι ακριβώς ότι χρειάζεστε στα πρώτα σας βήματα διότι μέσα από την αποτυχία θα δημιουργήσετε το κίνητρο, την αποφασιστικότητα και την θέληση να πετύχετε.
Μην σας λυπηθείτε αν αποτύχετε κάποια στιγμή στη ζωή σας, αντιθέτως αναρωτηθείτε τι μπορεί να σας διδάξει και πώς μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αυτές τις γνώσεις προς όφελός σας για μία ακόμη μεγαλύτερη επιτυχία. Σας μιλάω εκ πείρας.

6. ΡΙΣΚΑΡΕΤΕ !

Παίρνω ένα ρίσκο σημαίνει γνωρίζω νέα πράγματα. Αποφασίζω να κάνω κάτι γνωρίζοντας ότι ίσως να μην πετύχω. Αποφασίζω να κάνω κάτι γνωρίζοντας ότι οι άλλοι θα δουν ότι δεν πέτυχα.
Από την άλλη, ρισκάροντας εξερευνώ νέες καταστάσεις και προσελκύω νέες ευκαιρίες. Εδώ συνήθως μυρίζει επιτυχία. Και εδώ σας μιλάω εκ πείρας.

7. ΠΕΡΙΤΡΥΓΥΡΙΣΤΕΙΤΕ ΑΠΟ ΕΠΙΤΥΧΗΜΕΝΑ ΑΤΟΜΑ

Περιτρυγυριστείτε από άτομα που έχουν το πρότυπο της επιτυχίας, δηλαδή ότι για αυτούς η επιτυχία είναι κάτι το φυσιολογικό και επιτυγχάνεται χωρίς φόβο.

Μάθετε από αυτά τα άτομα ποια είναι η ικανότητά τους να επιτυγχάνουν τον σκοπό τους και αν ταιριάζει με τον στόχο σας και τις ηθικές σας αξίες, χρησιμοποιήστε την.

8. ΜΑΘΕΤΕ ΝΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙΤΕ ΠΟΙΟΤΙΚΕΣ ΕΜΠΕΙΡΙΕΣ

Υπάρχουν άνθρωποι που λένε ότι η επιτυχία έχει να κάνει με την εμπειρία και ως εκ τούτου με την ηλικία.

Και είναι αλήθεια ότι η ηλικία είναι ένας παράγοντας που διευκολύνει την επιτυχία, αλλά… ας πάρουμε δύο άτομα 40 χρονών. Έχουν την ίδια εμπειρία; Όχι!

Η εμπειρία βασισμένη στην ηλικία είναι μόνο ένας παράγοντας. Για να επιτύχετε θα χρειαστεί να δημιουργήσετε τις δικές σας ποιοτικές εμπειρίες. Έτσι θα μάθετε πολύ πιο γρήγορα και θα ζήσετε τη ζωή σας σε άλλο επίπεδο.

Οι περισσότεροι άνθρωποι ζουν με έναν αυτόματο πιλότο, παίρνουν δηλαδή την εμπειρία όπου η ζωή τους δίνει και για αυτό το λόγο οι περισσότεροι λένε ότι η ηλικία είναι ο βασικός παράγοντας της επιτυχίας.

Αν όμως εσείς οι ίδιοι όταν ξυπνάτε το πρωί είστε αποφασισμένοι να δημιουργήσετε νέες εμπειρίες τότε πολύ σύντομα και θα νιώσετε περήφανοι για την αλλαγή στην ζωή σας και θα επιτύχετε αλλά και θα φέρετε στην επιφάνεια τον καλύτερό σας εαυτό.

Βασικά είναι πολύ απλά τα πράγματα, για να έχετε νέα θετικά αποτελέσματα θα πρέπει να γίνεται ένας νέος άνθρωπος και για να γίνει  αυτό πραγματικότητα θα πρέπει να ζήσετε νέες εμπειρίες. Στο χέρι σας είναι.

9. ΝΑ ΜΑΘΑΙΝΕΤΕ ΑΠΟ ΚΑΘΕ ΣΑΣ ΕΜΠΕΙΡΙΑ!

Αναπτύξτε την ικανότητα σας να μαθαίνετε από κάθε εμπειρία. Θέστε στον εαυτό σας τις σωστές ερωτήσεις.
Τι μπορείτε να μάθετε από αυτή την κατάσταση; Τι θα μπορούσατε να κάνετε το διαφορετικό; Εφόσον έχετε δημιουργήσει και ζήσει ποιοτικές εμπειρίες, σας προκαλώ να ξοδέψετε χρόνο με ανθρώπους οποιασδήποτε ηλικίας και να μοιραστείτε τις εμπειρίες σας. Κάθε εμπειρία είναι ποιοτική αν την δούμε με το σωστό μάτι.
Και είναι καλό να γνωρίζετε πως η ποσότητα, η ποιότητα και η μάθηση θα ενισχύσουν την επιτυχία σας.

10. ΕΣΤΙΑΣΤΕ ΤΗΝ ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΑΣ ΣΤΗΝ ΕΠΙΤΥΧΙΑ!

Υπάρχει μια ενδιαφέρουσα θεωρία της κβαντικής φυσικής που λέει ότι σε οτιδήποτε εστιάσετε την προσοχή σας, θα αναπτυχθεί είτε είναι κάτι το θετικό είτε κάτι το αρνητικό. Τι θέλω να πω με αυτό, διερωτηθείτε αυτήν την στιγμή πάνω σε ποιο θέμα έχετε εστιάσει την προσοχή σας;
Είστε στα άτομα όπου εστιάζουν την προσοχή τους σε ότι δεν πάει καλά στην ζωή τους ή σε αυτούς που εστιάζουν σε ότι ρολάρει; Εστιάζετε στις νίκες του παρελθόντος ή στις ήττες;  Μάθετε να εστιάζετε την προσοχή σας σε ότι είναι μαγικό μέσα σε αυτή τη ζωή όπως το συναίσθημα που θα σας γεμίσει όταν θα επιτύχετε τον στόχο σας.
Είναι λογικό κάποιες φορές να εστιάζουμε σε ότι δεν πάει καλά και να δεχόμαστε όλα τα αρνητικά αποτελέσματα αλλά είναι ακόμα καλύτερο κάθε φορά που συμβαίνει αυτό να ανανεώνουμε τον τρόπο που δεχόμαστε όλα αυτά που μας φέρνει η ζωή.

11. NΑ ΔΙΑΒΑΖΕΤΕ ΒΙΟΓΡΑΦΙΕΣ!

Διαβάστε βιογραφίες ανθρώπων που σας εμπνέουν, ανθρώπων όπου έχουν καταφέρει να έχουν το αποτέλεσμα που και εσείς επιθυμείτε να έχετε. Μάθετε τι έκαναν για να φτάσουν εκεί που έφτασαν, πώς το έκαναν, τι στρατηγικές χρησιμοποίησαν, ποια ήταν η νοοτροπία τους.
Επίσης θα χρειαστεί να συνειδητοποιήσετε ότι και αυτοί είναι άνθρωποι όπως όλοι οι άλλοι οι οποίοι όμως πίστεψαν στον εαυτό τους και δημιούργησαν όσα δημιούργησαν. Διαβάζοντας βιογραφίες είναι ένας από τους καλύτερους τρόπους για να αναπτυχθείτε αλλά και να συνδεθείτε με τα μεγαλύτερα μυαλά του πλανήτη.

12. ΑΠΛΟΤΗΤΑ

Για να πετύχετε, ξεκινήστε με απλές ενέργειες και ένα λιτό σχέδιο. Η πολυπλοκότητα και η οργάνωσή της μπορεί να σας αποθαρρύνει. Όταν όμως κάνετε καθημερινά μικρά βήματα με απλές ενέργειες, θα πετύχετε πιο εύκολα.

13. ΔΕΝ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ PLAN B!

Θα παρατηρήσετε ότι οι άνθρωποι που είχαν μεγάλη επιτυχία, πότε δεν είχαν σχέδιο Β. Ήξεραν τι ήθελαν να κάνουν και αφιέρωσαν τη ζωή τους σε αυτό για να εκπληρώσουν τα οράματά τους και τα όνειρα τους.
Αν για παράδειγμα θέλετε να δημιουργήσετε μία επιχείρηση αλλά γνωρίζετε ότι αν δεν πετύχει μπορείτε να έχετε μία κανονική δουλειά τότε δεν θα δώσετε όλη σας την ενέργεια στη δημιουργία της επιχείρησής σας διότι γνωρίζετε ότι ότι κι αν συμβεί υπάρχει μία δεύτερη λύση, ένα δίχτυ ασφαλείας.
Αν όμως δεν υπάρχει δίχτυ ασφαλείας και είστε πραγματικά αποφασισμένοι, τότε θα τα δώσετε όλα για να μην πέσετε στο κενό. Οι πιθανότητες επιτυχίας είναι τριπλάσιες από την περίπτωση της ύπαρξης ενός Plan B

14. ΦΡΟΝΤΙΣΤΕ ΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΣΑΣ

Κάτι απαραίτητο για την επιτυχία και την ευτυχία είναι ο σεβασμός προς το άτομό σας ως όλον. Σωματικά και πνευματικά. Όταν ξεκινάτε ένα νέο πρότζεκτ, μπορεί να έχετε την τάση να εργάζεστε ασταμάτητα, αλλά πρέπει να είστε προσεκτικοί και να σας φροντίζετε, να κάνετε διαλείμματα για να αναπνεύσετε, να πηγαίνετε καμία βόλτα, να διαλογίζεστε.
Με τον τρόπο αυτό, θα είστε πιο παραγωγικοί με λιγότερο χρόνο εργασίας αλλά και θα αυξήσετε τις πιθανότητες επιτυχίας σας.

 

15. ΜΗΝ ΑΠΟΣΚΟΠΕΙΤΕ ΣΤΗΝ ΤΕΛΕΙΟΤΗΤΑ

Αν κάθε φορά που θέλετε να δημιουργήσετε κάτι, ψάχνετε την απόλυτη τελειότητα, θα
αποθαρρυνθείτε και δεν θα πετύχετε τίποτα  διότι η τελειότητα δεν υπάρχει.
Μην ψάχνετε να είστε τέλειοι. Θα χάσετε το χρόνο σας, την ενέργειά σας και τα νεύρα σας.

Προσπαθήστε αντ ‘αυτού να φτάσετε σε ένα εξαιρετικό επίπεδο δεξιοτεχνίας και αριστείας. Να βελτιώνεστε βήμα προς βήμα, χιλιοστό του χιλιοστού.
Ίσως να μην έχετε τα τέλεια αποτελέσματα αλλά σίγουρα θα είναι ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΑ.

Μικρή παρένθεση: (η τελειότητα με την λεπτομέρεια της παρακάτω παραγράφου είναι 2 εντελώς διαφορετικά πράγματα )Και συνεχίζω…

16. Η ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΑ ΜΕΤΡΑΕΙ!

Τι είναι αυτό που κάνει τη διαφορά ανάμεσα σε ένα κορυφαίο αθλητή και έναν πρωταθλητή; Δεν είναι κάτι το τεράστιο, είναι κάποιες “μικρές” λεπτομέρειες. Αυτές οι λεπτομέρειες κάνουν όλη τη διαφορά. Και θα τις συναντήσουμε όχι μόνο στον τρόπο προπόνησης του πρωταθλητή αλλά και στον τρόπο που ζεί. Κατά “τύχη” τις ίδιες λεπτομέρειες θα συναντήσουμε και στην νοοτροπία ενός ατόμου όπου έχει επιτύχει και ενός που συνέχεια προσπαθεί. Τέτοιες λεπτομέρειες μπορεί να είναι π.χ. η συνεχής εκπαίδευση/ανάπτυξη, η διάρκεια του ύπνου, πώς τρώμε, πώς πίνουμε, ο χρόνος που παίρνουμε για τον εαυτό μας, ο τρόπος που χαλαρώνουμε κλπ.  Συγκεντρωθείτε στις λεπτομέρειες που θα σας βοηθήσουν να πετύχετε μιας και επηρεάζουν την επιτυχία σας έμμεσα, καθώς επηρεάζουν την ποιότητα της ζωής σας.

17. ΜΑΘΕΤΕ ΝΑ ΑΝΑΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΤΙΣ ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ!

Ένα σημαντικό κλειδί για την επιτυχία είναι να μάθετε να αδράζετε τις ευκαιρίες όταν αυτές σας παρουσιάζονται. Αλλά πρώτα, ξέρετε τι μια ευκαιρία; Εάν δεν γνωρίζετε τι είναι, πώς θα την αναγνωρίσετε;
Ορίστε με σαφήνεια ποιοι είναι οι άνθρωποι που αποτελούν μια ευκαιρία για την επιτυχία σας, ανεξάρτητα από τον τομέα της ζωής σας. Μετά την αναγνώρισή τους, απαιτείται να εισάγετε γιατί κανείς δεν θα το κάνει στην θέση σας.
Υπάρχουν πολλές ευκαιρίες που παρουσιάζονται κάθε μέρα μπροστά σας, χρειάζεται όμως να είστε σε θέση να τις ανακαλύψετε και να τις αρπάξετε από τα μαλλιά. Δείτε την ευκαιρία που είναι πίσω από κάθε πρόσωπο, κάθε κατάσταση, είτε δύσκολη είτε εύκολη.

18. ΠΑΡΑΜΕΙΝΕΤΕ ΣΥΓΚΕΝΤΩΜΕΝΟΙ!

Για να πετύχετε, είναι προφανές και αναγκαίο να μάθετε να επικεντρώνεστε 100% σε ότι κάνετε. Εάν η προσοχή σας είναι όλη την ώρα αποσπασμένη σε διάφορες ασχολίες όπως το Facebook, στα e-mail, skype, μηνύματα, μπροστά στην τηλεόραση, στο YouTube, κατά τη γνώμη σας, πιστεύετε ότι με αυτόν τον τρόπο θα μεγιστοποιήσετε τις πιθανότητες επιτυχίας σας; Όχι βεβαια.
Δεν λέω ότι δεν πρέπει να διασκεδάσετε, αντιθέτως, χρειάζεται να διασκεδάζετε στο μάξιμουμ, και εγώ είμαι πρώτος σε αυτό. Χρειάζεται όμως να έχετε την αίσθηση των προτεραιοτήτων και να επικεντρωθείτε σε αυτό που είναι πιο σημαντικό αυτήν τη στιγμή και που θα σας επιτρέψει να επιτύχετε στη ζωή σας. Όσο περισσότερο επικεντρώνεστε τόσο πιο εύκολο θα γίνεται για εσάς. Αν πιστεύετε ότι έχετε ένα πρόβλημα συγκέντρωσης τότε μπορείτε να ξεκινήσετε να κάνετε πρακτική καθημερινά πάνω σε αυτό το οποίο μέσα σε 20 με 30 μέρες θα μετατραπεί από αγγαρία σε συνήθεια. Ο διαλογισμός μπορεί να σας βοηθήσει πολύ μιας και είναι, επίσης, μια μέθοδος που χρησιμοποιείται σε διάφορες πολεμικές τέχνες για να αυξήσει την ικανότητα συγκέντρωσης.

19. ΔΕΙΤΕ ΜΑΚΡΟΧΡΟΝΙΑ!

Προτιμήστε ένα μακροπρόθεσμο όραμα και όχι ένα βραχυπρόθεσμο.
Σκεπτόμενοι βραχυπρόθεσμα απολαμβάνετε ότι μπορείτε να αποκτήσετε σήμερα χωρίς όμως να έχετε κάποια όνειρα για το μέλλον. Σκεπτόμενοι μακροπρόθεσμα θα χρειαστεί μερικές φορές να θυσιάσετε την απόλαυση του σήμερα για την ευημερία του αύριο. Κατά την γνώμη μου αλλά και την εμπειρία μου υπάρχει τρόπος και να απολαμβάνουμε στο έπακρον ότι μας δίνεται σήμερα όπως και την ίδια στιγμή να δημιουργούμε και να οργανώνουμε τα σχέδιά μας για το μέλλον.

Οι πιο μεγάλες επιτυχίες ήταν βασισμένες σε ένα μακροπρόθεσμο όραμα και χρειάστηκε πολύς καιρός για να ολοκληρωθούν.

20. ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΤΕ ΚΙΝΗΤΡΟ ΚΑΙ ΜΕΙΝΕΤΕ ΑΠΟΦΑΣΙΣΜΕΝΟΙ

Το κίνητρο και η αποφασιστικότητα είναι τα βασικά συστατικά για την επιτυχία. Χωρίς κίνητρο, δεν πρόκειται να κάνετε τίποτα και πολύ εύκολα θα σταματήσετε με τις πρώτες δυσκολίες που θα εμφανιστούν στον ορίζοντα.
Αναπτύξτε αυτές τις ιδιότητες και μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι η ζωή σας θα περάσει σε ένα άλλο επίπεδο.

Κάπου εδώ θα σας αφήσω.

Καλή συνέχεια και ως την επόμενη φορά, να σας αγαπάτε και να σας σέβεστε.